Μενού Ροή
ΕΛΑΠΕ: Το έλλειμμα “τραβά την ανηφόρα” - Πώς επηρεάζει ο συνδυασμός εγγυημένων και αρνητικών τιμών

Αυξάνεται το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στον κλάδο παραγωγής "πράσινου ρεύματος" σε σχέση με πληρωμές υποχρεώσεων, ειδικά μικρών παραγωγών. Συγκεκριμένα με βάση το μηνιαίο δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του ΔΑΠΕΕΠ, το  έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ το πρώτο τετράμηνο του 2024 αυξήθηκε στα 198,36 εκατ. ευρώ από 129,56 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το σωρευτικό έλλειμμα έως τον Μάρτιο του 2024.  Το αποτέλεσμα αυτό αφορά στην επικράτεια και περιλαμβάνει τους υπολογαριασμούς ΛΓ-1 και ΛΓ-2 που αφορούν τα παλιά έργα, με εγγυημένες τιμές. Έτσι, το τρέχον υπόλοιπο τον  Απρίλιο ήταν με  -68,8 εκατ. ευρώ με  την αξία ΑΠΕ μονάδων με ενεργοποίηση πριν την 1/1/2021 να φτάνει τα -150,83 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του υπολογαριασμού νέων έργων ΛΓ-3, το σωρευτικό υπόλοιπο περιορίστηκε στα 10,6 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ένα μήνα νωρίτερα.

Αναφορικά με τον υπολογαριασμό νέων έργων (ΛΓ3), παρέμεινε πλεονασματικός ωστόσο περιορίστηκε στα 10,6 εκατ. ευρώ από 35,15 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μια μηνιαία υποχώρηση κατά 24,47 εκατ. ευρώ  ενώ αν υπολογιστεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο η υποχώρηση είναι στα 40,79 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ προτάσσεται ως εναλλακτική για να αντιμετωπιστεί η μαύρη τρύπα του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Ήδη, η εισήγηση που έχει κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει αύξηση της μοναδιαίας χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ από τα 17 ευρώ/ΜWh που είναι σήμερα στα 24 ευρώ/MWh (κάτι που ισοδυναμεί με επιστροφή της Χρέωσης Βάσης στα επίπεδα του 2019). Έτσι, θα διασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα της τάξης των 230 εκατ. ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που θα συνεισέφεραν καίρια στην εξισορρόπηση του Λογαριασμού που αυτή τη στιγμή εμφανίζει έλλειμμα το οποίο βαίνει αυξανόμενο.

Οριστικές, πάντως, αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα με στόχο την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων ώστε να μην διαταραχθούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ειδικό αυτό τέλος προορίζεται για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι καταναλωτές επιβαρύνονται άλλο ένα ακόμα κόστος για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους όμως το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας για τη μείωση των εκπομπών αερίου μέσω της προώθησης των ΑΠΕ και οι χρεώσεις βασίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία και ανήκουν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Ωστόσο οι σχεδόν μηδενικές τιμές δημιουργούν ζητήματα στον Ειδικό Λογαριασμό και βέβαια απειλούν τις μισές ΑΠΕ του ελληνικού συστήματος, καθώς τα 6,5 GW από τα 12,5 GW που είναι εγκατεστημένα στο ελληνικό σύστημα αμείβονται με συμβάσεις από τον ΕΛΑΠΕ, σε τιμές από 50-120 ευρώ/ μεγαβατώρα. Με τις σχεδόν μηδενικές τιμές, παρά τις όποιες περικοπές, ο ΕΛΑΠΕ αναγκάζεται έτσι να καταβάλει στους παραγωγούς των ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει ταρίφες, μεγαλύτερα ποσά από αυτά που εισπράττει.  Στην Ελλάδα, μάλστα, πέρυσι οι περικοπές ενέργειας έφτασαν τις 230 MWh. Το 2024 αναμένεται να φτάσουν τις 600 MWh και το 2025 τις 1.500 MWh. 

Υπενθυμίζεται ότι όταν οι τιμές της χονδρεμπορικής είναι πτωτικές περιορίζονται τα έσοδα των παραγωγών. Όμως καθώς έχουν εγγυημένες τιμές καλύπτουν τις απώλειες των εσόδων τους από το λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ. Μάλιστα με μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές τιμές στις ΑΠΕ (π.χ 0,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα) η λειτουργική ενίσχυση δεν καταργείται (όπως συμβαίνει με τις αρνητικές τιμές για τουλάχιστον 2 ώρες) κι έτσι το όλο σχήμα οδηγεί σε επιβαρύνσεις τον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας