Μενού Ροή
Πολύ φθηνότερα η παραγωγή από αιολικά αλλά συνεχίζεται η έκρηξη νέων φωτοβολταϊκών - Έλλειμμα 110 εκ στον ΕΛΑΠΕ

Τα 12 GW (11,8  GW για την ακρίβεια)  αγγίζει πλέον η εγκατεστημένη ισχύς σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στο μηνιαίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για το μήνα Σεπτέμβριο και ανάρτησε χθες στη σελίδα του ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης. 

Στα στοιχεία αντανακλάται το προβάδισμα που έχουν πάρει οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έναντι των αιολικών, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των πρώτων ανέρχεται στα 6,2 GW, ενώ των δεύτερων αγγίζει τα 5 GW (4,9 GW), με το υπόλοιπο μερίδιο να καταλαμβάνεται από μικρά υδροηλεκτρικά έργα (με τελευταίο στην αλυσίδα τον σταθμό της ΔΕΗ Μακροχώρι ΙΙ στη Ημαθία που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία), σταθμούς βιομάζας και ΣΗΘΥΑ.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, τα νέα πράσινα έργα που «μπήκαν στην πρίζα» στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα σωρεύουν ισχύ της τάξης του 1,5 GW, αντανακλώντας την σταθερά ισχυρή δυναμική του κλάδου των ΑΠΕ, με το μεγαλύτερο μέρος της νέας ισχύος να αφορά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η μεσοσταθμική τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων για την εξεταζόμενη περίοδο ανέρχεται στα 59,4  ευρώ/MWh, ενώ των φωτοβολταϊκών σταθμών στα 121,3 ευρώ/MWh. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ τα -φθηνότερα- αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν το 41,85% της ισχύος (έναντι 50,43% των φωτοβολταϊκών), εντούτοις το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή είναι μεγαλύτερο, αφού από τις 15,6 «πράσινες» Γιγαβατώρες που παράχθηκαν στο εννεάμηνο, το 56,53% προέρχονται από αιολικούς σταθμούς και το 35,43% από φωτοβολταϊκούς.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ  για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ. Ο υπολογαριασμός Νέων Έργων (δηλαδή τα έργα που συνδέθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021) παρουσιάζει πλεόνασμα 72,86 εκατ. ευρώ.

Κατά την τοποθέτησή του την χθεσινή πρώτη ημέρα του 27ου Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, εξάλλου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης προανήγγειλε ότι έως το τέλος του χρόνου θα διεξαχθεί η πρώτη δημοπρασία Εγγυήσεων Προέλευσης, που πιστοποιεί ότι το ρεύμα είναι «πράσινο».  Όπως είπε, η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ για τη δημοπράτηση των εγγυήσεων προέλευσης έχει συνδεθεί με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ και πολύ σύντομα θα γίνει η πρώτη ελληνική δημοπρασία εγγυήσεων προέλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο .

 Ο ίδιος ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΑΠΕΕΠ για την ομαλή πορεία της πράσινης μετάβασης στη χώρα, διαμορφώνοντας κλίμα επενδυτικής ασφάλειας στην αγορά των ΑΠΕ. Ο ίδιος σημείωσε ότι μόνο την τελευταία διετία, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει διαχειριστεί πόρους της τάξης των 13 δις. ευρώ μέσω του ΕΛΑΠΕ, του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ),  του Χρηματιστηρίου Ρύπων, αλλά και μέσω της χορήγησης της αντιστάθμισης στη βιομηχανία για να αποτραπεί η «διαρροή ρύπων», δηλαδή η μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας της σε χώρες εκτός ΕΕ όπου το κόστος των ρύπων είναι πολύ χαμηλότερο.

Όπως εξήγησε  ο κ. Γιαρέντης το ΤΕΜ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης συνέδεσε τις ΑΠΕ  με την ενεργειακή κατάσταση της χώρας διαθέτοντας 8,5 δις ευρώ σε επιδοτήσεις, εκ των οποίων πολύ μεγάλο μέρος προήλθε από τις μονάδες ΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας