Για τρία ακόμη χρόνια , τουλάχιστον, θα καθυστερήσει η κατασκευή ενός φιλόδοξου ενεργειακού έργου στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια σε τρία εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Την ανακοίνωση έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης της Δανίας Λαρς Άγκααρντ, επικαλούμενος την αύξηση του κόστους και τα υψηλά επιτόκια.
Η προβλεπόμενη επένδυση για το «Ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας» ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες ή περίπου 26,8 δισεκατομμυρια ευρώ και θα απαιτήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια κορώνες σε κρατική στήριξη, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός , ο οποίος πάντως αρνήθηκε να πει πόσο αυξήθηκε το κόστος σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Πριν από ένα χρόνο περιπου, η Δανία είχε προβεί σε ανακοινωση για καθυστέρηση του έργου , επικαλούμενη το κόστος, του τεχνητού νησιού που έχει σχεδιαστεί ως κόμβος για τη συλλογή και διανομή της ενέργειας που παράγεται από τις γύρω υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Αρχικά, είχε προγραμματιστεί ως έργο Δανίας-Βελγίου, σημειώνει το Reuters.
Ελπίδες για συμμετοχή της Γερμανίας
Ο Λαρς Άγκααρντ δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν πλέον βιώσιμο μετά τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και στα επιτόκια, αλλά θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει καλώδια τροφοδοσίας που συνδέονται με τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι η πιο κοντινή ημερομηνία ολοκλήρωσης για το έργο είναι το 2036 από προηγούμενη εκτίμηση του για το 2033.
«Η προϋπόθεση ήταν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς επιδοτήσεις και ότι θα υπήρχε θετικό κέρδος τόσο για το Βέλγιο όσο και για τη Δανία, και η πραγματικότητα έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούμε πλέον να δούμε μια τέτοια περίπτωση», δήλωσε ο Λ. Άγκααρντ.
Οι προσπάθειες να πείσουν το Βέλγιο να καταβάλει μεγαλύτερο μερίδιο δεν είχαν επιτυχία, δήλωσε ο υπουργος Ενέργειας της Δανίας που προσθέσε ότι ελπίζει πως η Γερμανία θα συμμετάσχει τελικά στη χρηματοδότηση.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, του Reuters.
Σύμφωνα με τους Δανούς το «ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας» δεν είναι ένα συνηθισμένο νησί» αλλά «ενας νέος τρόπος συλλογής και διανομής πράσινης ενέργειας, με το νησί να χρησιμεύει ως κόμβος σε ένα δίκτυο που αποτελείται από δέκα υπεράκτια αιολικά πάρκα και με συνδέσεις με χώρες του εξωτερικού. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα κατασκευαστεί ένα τεχνητό νησί για την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε πολλές χώρες».