Μενού Ροή
fotovoltaika-panel-se-taratsa
Κύπρος: Ρεύμα με σκόντο από τον Δήμο Λευκωσίας

Όταν ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Χαράλαμπος Προύντζος είδε το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος (συνολικά για όλες τις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου) ξεπερνά τα €2,5 εκατ. ετησίως, πείστηκε ότι  η αντιμετώπιση του ζητήματος αποτελεί θέμα άμεσης προτεραιότητας, έστω και αν η διαδικασία δραστικής μείωσης ή και εκμηδένισης του λογαριασμού, θα είναι σχετικά μακρά.  

Η λύση θα προέλθει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊών από πλευράς του Δήμου και όπως ανέφερε ό ίδιος ο Δήμαρχος στο Philenews, μαζί με το λογαριασμό θα μειωθεί και η εκπομπή των ρύπων.

Όμως υπάρχει και επιπλέον όφελος, αφού μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού και των ρύπων θα επωφεληθούν και ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών οι οποίοι ένεκα πολεοδομικών περιορισμών που αφορούν τα συγκεκριμένα κτήρια, δεν μπορούν αντικειμενικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να επωφεληθούν. Παράλληλα, θα επωφεληθούν και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι, επίσης δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, ενώ στη εξίσωση μπαίνουν και καταστηματάρχες των εμπορικών οδών.

Όπως εξήγησε ο κ. Προύντζος, οι πιο πάνω επηρεαζόμενοι θα πληρώνουν ηλεκτρικό ωσάν να είχαν εγκαταστήσει οι ίδιοι φωτοβολταϊκά, προφανώς με κάποιες διευθετήσεις που θα γίνουν.

Ο Δήμαρχος έφερε ως παράδειγμα τους καταστηματάρχες της Λήδρας και της Ονασαγόρου καθώς και των γύρω δρόμων και διερωτήθηκε αν δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστών τους οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε: «Επειδή δεν μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε διατηρητέες οικοδομές και επειδή θεωρούμε ότι είναι άδικο να υπάρχουν ενεργειακοί πολίτες δύο ταχυτήτων, με τους μεν να έχουν την ευχέρεια να αγοράζουν φθηνό και με τους δε να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα, η σκέψη που είχε περιληφθεί και στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, είναι να μπορέσουμε, ως Δήμος, να  εφαρμόσουμε ένα σύστημα κατ’ αντιστοιχία του προγράμματος «φωτοβολταϊκά για όλους».

Η διαφορά, κατά τον κ. Προύντζο, έγκειται στο ότι θα υλοποιεί ο Δήμος την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών  και θα επωφελούνται οι ιδιοκτήτες οι οποίοι αντικειμενικά δεν μπορούν, ένεκα πολεοδομικών περιορισμών, να εγκαταστήσουν οι ίδιοι φωτοβολταϊκά στις οικοδομές τους.

Ερωτηθείς ως προς το ποσοστό κάλυψης των αναγκών του Δήμου, σε ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Προύντζος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή μπορεί να φτάσει και το 100%, κάτι το οποίο θα αποδεσμεύσει κονδύλια τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλα έργα/δράσεις. Στην ερώτηση «πόσος χρόνος εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για κάλυψη του πιο πάνω στόχου», ο Δήμαρχος ανέφερε ότι εντός πενταετίας είναι εφικτή η υλοποίηση.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Δήμος έχει στη διάθεση του χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση φωτοβολταϊκων ανέφερε πως υπάρχουν χώροι αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Μελετούμε διάφορες περιπτώσεις και πρέπει να πούμε από τώρα πως δεν είναι κάτι το οποίο αποφασίζεται σήμερα και υλοποιείται αύριο. Κι αυτό επειδή απαιτείται μελέτη του όλου θέματος, κατάληξη στους καταλληλότερους χώρους και βεβαίως η υλοποίηση. Ξεκινήσαμε από την ανάγκη «αυτοπαραγωγής» ενέργειας για τροφοδότηση του Δήμου με ηλεκτρική ενέργεια και επεκτεινόμαστε και στην εξυπηρέτηση και άλλων οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ενεργειακή θέση, είπε.

Στο ερώτημα, «αν το έργο θα ενταχθεί σε κάποιο ευρύτερο πρόγραμμα του Δήμου», ο κ. Προύντζος ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, με την οποίαν εναρμονίστηκε μεν η Κύπρος αλλά ακόμη δεν εξεδόθησαν ακόμη οι σχετικοί κανονισμοί (αφορούν τι «ενεργειακές κοινότητες») από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η έκδοση αναμενόταν τον Ιούνιο αλλά ακόμη η όλη διαδικασία εκκρεμεί, αν και αντιλαμβάνομαι ότι πλησιάζουμε προς το στόχο, πρόσθεσε, εξηγώντας πως με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, ο Δήμος θα λειτουργεί ως μία «ενεργειακή κοινότητα».

Πηγή: Φιλελεύθερος 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας