Στους σκυβλότοπους Κοτσιάτη και Βατί θα μπορούσε να παράγεται βιοαέριο για σκοπούς ενεργειακής αξιοποίησης, αν και η ποσότητα που μπορεί να παραχθεί δεν έχει ξεκαθαρίσει από σχετική μελέτη που εκπονήθηκε.
Η σχετική αναφορά περιλαμβάνεται σε απάντηση της υπουργού Γεωργίας κ. Μαρίας Παναγιώτου σε ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Στην απάντηση αναφέρεται, πως «στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (ΧΑΔΑ) Κοτσιάτη και Βατί θα μπορούσε το παραγόμενο βιοαέριο να τύχει ενεργειακής αξιοποίησης» και προστίθεται, πως «η εκτίμηση της ποσότητας και ποιότητας του βιοαερίου στην πιο πάνω μελέτη έγινε με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων και ως εκ τούτου, πρέπει να επιβεβαιωθούν με πραγματικές μετρήσεις».
Όπως εξηγεί η υπουργός, στο παρόν στάδιο, λαμβάνονται μετρήσεις στον ΧΑΔΑ Κοτσιάτη, ώστε να αποφασιστεί ανάλογα και τυχόν περαιτέρω αξιοποίησή του. Σημειώνει επίσης, ότι στις εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ συμπεριλαμβάνονται εργασίες εγκατάστασης συστήματος άντλησης και συλλογής/εκτόνωσης βιοαερίου σε πυρσό καύσης. Οι εργασίες βρίσκονται υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του Β΄ εξαμήνου του 2025.
Απαντώντας σε άλλη πτυχή της ερώτησης Θεοπέμπτου, η υπουργός αναφέρει εξάλλου, πως συνολικά, σε όλη την επικράτεια της Κύπρου (ελεύθερες περιοχές) έχουν εντοπιστεί 124 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (ΧΑΔΑ) εκ των οποίων έχουν ήδη αποκατασταθεί 37 στην επαρχία Πάφου καθώς και άλλοι 16 ΧΑΔΑ στις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου.
Η μεταφορά και αποκατάσταση έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στην ίδια απάντηση αναφέρεται, πως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) αποτελεί στο παρόν στάδιο τη νέα Αναθέτουσα Αρχή για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Λευκωσίας και Λεμεσού.
Σύμφωνα πάντα με την κ. Παναγιώτου, για τους 24 ΧΑΔΑ της επαρχίας Λευκωσίας, το ΤΑΥ υλοποιεί δύο κατασκευαστικές συμβάσεις. Οι κατασκευαστικές εργασίες αποκατάστασης τόσο του ΧΑΔΑ Κοτσιάτη όσο και των 23 λοιπών ΧΑΔΑ της επαρχίας, αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του Β΄ εξαμήνου του 2025.
Σχετικά με τους υπόλοιπους 23 ΧΑΔΑ, η υπουργός αναφέρει ότι: Το σύνολο των απορριμμάτων των 9 θα μεταφερθεί στους υπόλοιπους 14 ΧΑΔΑ, όπου θα αποκατασταθούν επιτόπου.
Όσον αφορά την αποκατάσταση των 47 ΧΑΔΑ της επαρχίας Λεμεσού, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, ενώ οι εργασίες αποκατάστασής τους θα υλοποιηθούν μέσω δύο κατασκευαστικών συμβάσεων. Η πρώτη κατασκευαστική σύμβαση, διάρκειας 37 μηνών, αφορά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Βατί και άλλους 27 ΧΑΔΑ (των οποίων τα απορρίμματα θα μεταφερθούν στο Βατί) οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αρχές του Α΄ εξαμήνου του 2026.
Η δεύτερη κατασκευαστική σύμβαση (διάρκειας 19 μηνών) αφορά την αποκατάσταση των 19 υπολοίπων ΧΑΔΑ της επαρχίας Λεμεσού. Οι κατασκευαστικές εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να αρχίσουν αρχές του Β΄ εξαμήνου του 2025.
Σχετικά με το ερώτημά του κ. Θεοπέμπτου για την ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, στην απάντηση σημειώνεται ότι στους 54 ΧΑΔΑ των επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εγκαταστήσει σε έξι ΧΑΔΑ πυρσό καύσης του βιοαερίου. Διευκρινίζεται, πως με βάση τη σχετική τεχνοοικονομική μελέτη που υλοποιήθηκε, η παραγόμενη ποσότητα και ποιότητα του βιοαερίου δεν ήταν ικανή για ενεργειακή αξιοποίηση.
Και η υπουργός καταλήγει: Όσον αφορά τους 52 ΧΑΔΑ των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού φαίνεται προκαταρκτικά από την τεχνοοικονομική μελέτη που υλοποιήθηκε από το ΤΑΥ ότι μόνο στους ΧΑΔΑ Κοτσιάτη και Βατί θα μπορούσε το παραγόμενο βιοαέριο να τύχει ενεργειακής αξιοποίησης».
Πηγή: Φιλελεύθερος