Με αμοιβαίο όφελος για δημόσιο και ΔΕΗ αναμένεται να τρέξει η διαδικασία μεταβίβασης των εδαφών που χρησιμοποιούνταν στις λιγνιτικές περιοχές στη βάση της απολιγνιτοποίησης, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «με ένα ευρώ» θα περάσουν πολλές εκτάσεις ορυχείων από τη ΔΕΗ.
«Τα εδάφη έρχονται στο δημόσιο για να μπορέσει από το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει η αποκατάσταση» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, κατά την παρουσίαση του νομοθετήματος για τη «Δίκαιη Μετάβαση», που όπως τόνισε «στην πλειοψηφία θα πάνε για χρήσεις αναψυχής» Μάλιστα ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) προβλέπονται 300 εκατ. σχετικά.
Σύμφωνα, δε, με όσα σημείωσε, το νομικό πρόσωπο, το οποίο δημιουργείται είναι ένα νομικό πρόσωπο το οποίο που ιδιοκτήτης είναι η Πολιτεία. «Η ΔΕΗ λοιπόν γίνεται εκτίμηση των εδαφών που μεταφέρει η ΔΕΗ και εφόσον η εκτίμηση είναι ισοδύναμη με την αποκατάσταση η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει τα εδάφη χωρίς να λάβει κανένα αντίτιμο και στη συνέχεια θα έρθει το RRF με χρήματα να αποκαταστήσει τα εδάφη δια μέσου των εργολαβιών της ΔΕΗ Η ΔΕΗ η οποία ρυπαίνει αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη δια της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
«Δεν μπορεί να παραδώσει η ΔΕΗ τα εδάφη εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση. Αυτό έλεγε η αρχική συμφωνία. Άρα θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα, γιατί με αυτήν τη συμφωνία τα πήρε» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «για τη ΔΕΗ το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης είναι λαχείο. Και ταυτόχρονα και για το δημόσιο είναι λαχείο για να κάνει την αποκατάσταση. Είναι μια win - win συμφωνία». «Το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και μεταφοράς σε μια νέα οικονομία, πια, αποτελεί εθνικό και προσωπικό στοίχημα» ανέφερε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας την καταγωγή του από το Αμύνταιο. «Η ΔΕΗ έχει υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση. ‘Έτσι, αντί να δαπανήσει γλιτώνει το κόστος και το δημόσιο αναλαμβάνει αποκατάσταση. Όποιες γαίες θα πάρει, θα τις υπενοικιάζει το δημόσιο» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι σε αυτή τη φάση τρέχουν οι διαδικασίες εκτιμήσεων.
Χρόνοι υλοποίησης
Σε σχέση με τους χρόνους υλοποίησης του προγράμματος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «καμιά καθυστέρηση δεν υπάρχει. Ο Κανονισμός Περιφερειακών ενισχύσεων ισχύει από 1η Ιανουαρίου. Και μια και θα είχαν επιδότηση τότε οι επενδυτές, θα περίμεναν ούτως ή άλλως». «Το πρόγραμμα δεν έχει καθυστέρηση, όταν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία θα ξεκινήσουμε αμέσως και εμπροσθοβαρώς. Θα τρέξει όπως το ΕΣΠΑ» συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Δίκαιη Μετάβαση
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, δε, η πολιτική ηγεσία, το σχέδιο νόμου κατατίθεται αυτήν την εβδομάδα. «Η απόφαση του Πρωθυπουργού έβαλε στο χάρτη της διεθνούς συζήτησης και βέβαια στις κατανομές κονδυλίων. Π.χ. Από ΕΣΠΑ 21-27 προβλέπονται 1,6 δισεκ. Η Ευρώπη όλη ακολουθεί τι γίνεται εδώ. Με αυτοτέλεια θα τρέξει το πρόγραμμα και η κυβέρνηση θα οργανώσει τις δομές ώστε ευέλικτα και γρήγορα να ολοκληρώσει το σχέδιο ακολουθώντας πάντα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Είμαστε σε διαπραγμάτευση για την εξειδίκευση του προγράμματος, ολοκληρώνεται το Σχέδιο δίκαιης μετάβασης και θα είναι ελπίζουμε από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Αλλάζουμε το μοντέλο “μονοκαλλιέργειας” και δίνουμε κίνητρα για αλλαγή μοντέλου. Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά και Μεγαλόπολη και πέριξ δήμοι θα επωφεληθούν. Αλλά και περιοχές Β. Αιγαίου και Κρήτης λόγω αποπετρελαιοποίησης. Συνολικά 146 χιλ στρέμματα απελευθερώνονται και το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, θα πάει για αναψυχή και ένα μικρό ποσοστό σε τουρισμό, βιομηχανική χρήση καλλιέργεια κτλ.» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
«Δημιουργούνται δυο φορείς, μια υπηρεσία, το κατ΄ εξοχήν δημόσιο μοντέλο, που θα διαχειριστεί τους πόρους και μια εταιρία Μετάβαση ΑΕ που θα πάρει τα εδάφη και θα μισθώσει τα εδάφη. Η Μετάβαση θα στηρίξει το μετασχηματισμό της οικονομίας και θα λειτουργεί ως επισπεύδων φορέας ειδικά για τα πολεοδομικά σχέδια. Σύντομα θέλουμε να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο ως Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ξεκινά και ως τις 8/12 θα ψηφιστεί ο νόμος και μετά θα ξεκινήσει η σύσταση των υπηρεσιών» σημείωσε ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης,
Όπως τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης πρόκειται για ένα «πολύ σύνθετο έργο και όλη η Κομισιόν είναι δίπλα μας και είναι μεγάλες οι προκλήσεις για μας. Αποτέλεσμα συνεργασίας με τον κ. Κ. Μοσουρούλη, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής και τη ΔΕΗ».
Τιμές ενέργειας
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις τιμές ενέργειας. «Είναι εσφαλμένο ότι η απολιγνιτοποίηση φταίει για τις τιμές ενέργειας. Όλα τα εργοστάσια δουλεύουν. Παράγουν ρεύμα όσο περισσότερο δύναται να παράγουν. Αντιθέτως σήμερα λόγω των τιμών του διοξειδίου είναι σημαντικά ακριβότερη η ενέργεια που παράγουν από τις ΑΠΕ, άρα όσο περισσότερο έχουμε ΑΠΕ, τόσο το καλύτερο. Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στη μείωση της τιμής. Επίσης οι ΑΠΕ είναι εδω κι άρα συμβάλλουν και στο εθνικό παραγωγικό μίγμα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας το θέμα της εγχώριας παραγωγής αλλά και της συμβολής ειδικά των αιολικών πάρκων στην πορεία της ενεργειακής ασφάλειας και βέβαια των τιμών.