Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε την Πέμπτη 1,2 δισ. ευρώ για τον μετασχηματισμό των περιοχών Stara Zagora, Kyustendil και Pernik στη Βουλγαρία στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ποσό που προορίζεται για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Εάν καθυστερούσαμε μία ακόμη εβδομάδα, τα κονδύλια αυτά θα είχαν εξαφανιστεί, όπως ακριβώς εξαφανίστηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, επειδή δεν υποβλήθηκαν έγγραφα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτά είναι σπουδαία νέα για τη Βουλγαρία και για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές», σχολίασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Nikolai Denkov.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά πρέπει να φθάσουν στις περιφέρειες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργικού συμβουλίου, τα επόμενα έξι χρόνια, τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν σε «δραστηριότητες για τη βελτίωση του εδάφους των ορυχείων για τις ανάγκες της βιομηχανίας, τη στήριξη των εργαζομένων μετά τη χαρτογράφηση των δεξιοτήτων τους, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά, την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων και ζωνών, την ανάπτυξη της παραγωγής εξαρτημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη στήριξη της διαφοροποίησης της οικονομίας μέσω νέων επιχειρήσεων».
Στην περιοχή της Stara Zagora θα υποστηριχθούν επίσης επενδύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς περισσότερες από 20 εταιρείες έχουν εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον.
Τον Σεπτέμβριο, ανθρακωρύχοι και εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τα εδαφικά σχέδια της Βουλγαρίας που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση στις περιοχές άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να εγκριθούν τα σχέδια αυτά στις Βρυξέλλες, έπρεπε να περιλαμβάνουν χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της δυναμικότητας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από περισσότερες από έξι ώρες συνομιλίας, οι διαδηλωτές υπέγραψαν συμφωνία με τις αρχές.
Οι όροι που ζητούσαν οι εργαζόμενοι στον άνθρακα διατυπώθηκαν σε επτά σημεία και το κράτος δεσμεύτηκε να μην κλείσει διοικητικά ούτε τον άνθρακα ούτε τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Nikolai Denkov δήλωσε ότι τα σχέδια ανέφεραν σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει τις μονάδες άνθρακα πριν από το 2038, αλλά «σταδιακά, κάποιες από αυτές θα βγουν από το ενεργειακό σύστημα επειδή δεν θα είναι οικονομικά εφικτό να λειτουργούν πλέον».
Η κυβέρνηση δεν συμφώνησε με τους διαμαρτυρόμενους να ξαναγράψουν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο κομμάτι της απεξάρτησης από τον άνθρακα της ενεργειακής μετάβασης, επειδή, με αυτόν τον τρόπο, το κράτος θα έχανε δισεκατομμύρια ευρώ.
Τελικά, το κράτος έστειλε τα εδαφικά σχέδια για μια δίκαιη μετάβαση εντός της προθεσμίας που όριζε η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πηγή: euractiv.gr