Μενού Ροή
chalyvas
Απροετοίμαστη για την πράσινη μετάβαση η τσεχική χαλυβουργία

Η τσεχική χαλυβουργία δεν είναι προετοιμασμένη για την απαλλαγή από τον άνθρακα, όχι μόνο τεχνολογικά αλλά και οικονομικά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή των σχεδίων της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CTK), συμφώνησαν επίσης ότι το κράτος δεν διαθέτει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνο και άλλους πόρους – όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των σχεδίων της ΕΕ για ουδετερότητα και την ουσιαστική επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων έως το 2050.

Υπάρχουν επιλογές για την παραγωγή χάλυβα με χαμηλές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του οπτάνθρακα με υδρογόνο ως αναγωγικό μέσο ή της παραγωγής χάλυβα από παλιοσίδερα σε κλίβανο ηλεκτρικού τόξου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά παλιοσίδερα για να καλυφθεί όλη η ζήτηση. Η διαδικασία παραγωγής απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Daniel Urban, πρόεδρος της Ένωσης Χάλυβα της Τσεχίας, στο CTK.

Η κυβέρνηση του Petr Fiala (ODS) αποφάσισε να βοηθήσει τη βιομηχανία που αγωνίζεται με την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια, καταβάλλοντας μέρος της εισφοράς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λογαριασμό της φέτος.

Όσον αφορά το υδρογόνο, η τσεχική στρατηγική 2021 αναφέρει ότι η λειτουργική έγκριση της χρήσης υδρογόνου στη βιομηχανία θα πρέπει να ξεκινήσει μεταξύ 2026 και 2030.

Ωστόσο, οι τσεχικές χαλυβουργίες δεν σχεδιάζουν να εισαγάγουν την παραγωγή χάλυβα υδρογόνου πριν από το 2035. Σύμφωνα με τον Urban, δεν είναι ρεαλιστικό να γίνει νωρίτερα, επειδή η Τσεχική Δημοκρατία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν δικό τους υδρογόνο. Εάν ο πόρος αυτός χρησιμοποιηθεί στην Τσεχική Δημοκρατία, πιθανότατα θα εισαχθεί.

Σύμφωνα με τον Oldrich Sklenar, αναλυτή της Ένωσης Διεθνών Υποθέσεων της Τσεχίας, το κράτος θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο για να προσδιορίσει ποιες βιομηχανίες ενδιαφέρουν το κοινό και σε ποιο βαθμό, καθώς και πώς θα προσεγγίσει τη μελλοντική υποστήριξή τους, αν χρειαστεί. Η στήριξη αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως σε επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών ή της ενεργειακής έντασης, για παράδειγμα. Τα έσοδα από την εμπορία πιστωτικών μορίων άνθρακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, δήλωσε στο CTK.

Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα απαιτήσει χάλυβα χωρίς άνθρακα, τόσο για την παραγωγή οχημάτων μεταφορών όσο και για την κατασκευή υποδομών, δήλωσε ο Sklenar. «Δεν θα βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αγοράζοντας χάλυβα από το εξωτερικό, διότι η ξένη παραγωγή παράγει συνήθως περισσότερες εκπομπές… Από αυτή την άποψη, είναι επιθυμητό να συνεχιστεί η παραγωγή στο εσωτερικό, μαζί με την υποστήριξη για την απαλλαγή της από τον άνθρακα», είπε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας