Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων, μέσω του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του Διαχειριστή του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης, Gastrade, σχετικά με τον Κώδικα Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Το έργο, που τυγχάνει της στήριξης της Ουάσιγκτον, επειδή συμβάλλει στην απεξάρτηση της ευρύτερης περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο και ανοίγει μια ακόμη αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές.
Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρέσβυς στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε πρόσφατη συνεντευξή του, το θέμα του σταθμού τυγχάνει άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος, λόγω της συμμετοχής της Blackrock στο σχέδιο, αλλά κυρίως ως μέρος της ενεργειακής απεξάρτησης των Βαλκανίων από την Ρωσία.
Όπως ανέφερε ο κ. Πάιατ, "πάρχει ο διευρυμένος τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα και η νέα πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης στον Αλεξανδρούπουλη - που αποτελεί και αμερικανική επένδυση μέσω της BlackRock και την οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει υποστηρίξει σθεναρά ως ευκαιρία διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπάρχει επίσης η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει και τις δύο χώρες, η οποία, πάλι, θα βοηθήσει στο ξεκλείδωμα του ενεργειακού νησιού των Βαλκανίων, φέρνοντας φυσικό αέριο στη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και τη Σερβία».
Πήτερ Λιβανός και Cheniere
Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς ο σταθμός θα τροφοδοτηθεί –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– με αέριο από την Cheniere. Οπως δείχνουν μάλιστα τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η εταιρεία έχει πλέον στενότατη συνεργασία με μία εκ των μεγαλομετόχων του project της Αλεξανδρούπολης, την GasLog.
Η αμερικανική ενεργειακή Cheniere έχει ήδη καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και να επενδύσει στον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU: Floating Storage and Re-Gasification Unit) στην Αλεξανδρούπολη.
Προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη κλιμακώσει τη συνεργασία της με την εισηγμένη στη Wall Street ναυτιλιακή GasLog Ltd, συμφερόντων Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού, η οποία είχε ήδη αποκτήσει το 20% του project της Αλεξανδρούπολης, που ανήκει στην Gastarde του ομίλου Κοπελούζου.
Το έργο
Το έργο της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπάγεται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Projects of Common Interest). Θα λαμβάνει δηλαδή τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Το έργο κοστίζει συνολικά 380 εκατομμύρια ευρώ, η χωρητικότητα του αναμένεται να αγγίξει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα αποτελέσει τον δεύτερο σταθμό LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το έργο θα είναι συμπληρωματικό του Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB μέσω του οποίου η ελληνική αγορά συνδέεται όχι μόνο με την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την Ουκρανία επιτρέποντας τη διαφοροποίηση στις πηγές τροφοδοσίας. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, συμμετέχει με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Gastrade που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, υπάρχουν συμφωνίες για συνεργασία με την Ner Ad, την εταιρεία Εθνικών Ενεργειακών Πόρων των Σκοπίων και της Ad Esm, Εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας.