Εκτός κρατικών ενισχύσεων μένουν τα περισσότερα πρότζεκτ φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιον για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας (CEEAG) που ισχύουν από χθες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κρατικές ενισχύσεις για έργα που αφορούν φυσικό αέριο θα δίνονται μόνο όταν δεν οδηγούν σε φαινόμενα εγκλωβισμού σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι μεγάλες επενδύσεις που αφορούν στο φυσικό αέριο είναι απίθανο να παράσχουν κίνητρα στον φορέα εκμετάλλευσης να στραφεί βραχυπρόθεσμα σε λιγότερο ρυπογόνο τεχνολογία. Ως εκ τούτου, τα μέτρα που περιλαμβάνουν νέες επενδύσεις σε φυσικό αέριο είναι απίθανο να αξιολογηθούν θετικά βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι να μπορεί να αποδειχθεί σαφώς ότι οι επενδύσεις είναι συμβατές με τους κλιματικούς στόχους της Ένωσης για το 2030 και το 2050.
Αυτό αν μεταφραστεί σε επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, τότε εκείνες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για υδρογόνο και αέρια από ΑΠΕ. Σε ό,τι αφορά όμως επενδύσεις που αφορούν στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο που αφορά σε μεγάλο βαθμό τη χώρα που βασίζεται στο ΦΑ για την επιτυχία της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος, τότε θα απαιτούνται δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη μελλοντική ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με πράσινο αέριο, ή το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της εγκατάστασης.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή η κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των υψηλών τιμών στην ενέργεια που θα επιτευχθεί με την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και με την ταχύτερη στροφή στις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται επίσης μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για να προσαρμοστούν γρήγορα στις προϋποθέσεις και τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης μέσω πχ μέτρων για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, που μειώνουν τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ή του αερίου για τις επιχειρήσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση σε σχέση με το φυσικό αέριο κινείται και το σχέδιο της Επιτροπής για τον κατάλογο των βιώσιμων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Ταξινομίας, η οποία θα ορίζει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των πράσινων επενδύσεων. Και στο πλαίσιο αυτό οι επενδύσεις που αφορούν σε φυσικό αέριο έχουν γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων καθώς στην πρόταση της ΕΕ δεν τα εντάσσει στη σχετική, μη οριστική προς το παρόν, λίστα. Εξαιρεί ωστόσο τις επενδύσεις για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως, ανάμεσα σε άλλες, αν οι εκπομπές CO2 περιορίζονται σε συγκεκριμένα επίπεδα και αν έχουν πάρει άδεια για την κατασκευή τους πριν το τέλος της δεκαετίας και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από ΑΠΕ.
Μιλώντας για το ζήτημα της ταξινομίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έχει υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση και τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό Ταξινομίας και τόνισε ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου και η σύσταση κοινού μηχανισμού προμήθειας φυσικού αερίου, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ