Σχέδιο της ΕΕ για να επαναφέρει στο τραπέζι την προσφορά αγοράς περισσότερου φυσικού αερίου ποντάροντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις μετά την παύση των δασμών που συγκλόνισαν την οικονομία παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά του το Politico.
Η Ένωση σχεδιάζει να επαναλάβει τις συνομιλίες για την αύξηση των αγορών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει την οργή του Τραμπ σχετικά με το διατλαντικό εμπόριο, όπως δήλωσαν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο POLITICO, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες και ζήτησαν ανωνυμία λόγω της κλειστής φύσης των συζητήσεων.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους συγκέντρωσης της ζήτησης —μια διαδικασία που θα επέτρεπε στην ήπειρο να υποβάλει μεγαλύτερες, πανευρωπαϊκές παραγγελίες, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, αλλά ιδανικά με πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Η πρόταση αυτή δεν είναι απαραίτητα καινούργια. Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και μήνες να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για το ζήτημα αυτό, αλλά διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό λόγω σύγχυσης και έλλειψης ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον. Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει — οι αγορές καταρρέουν και οι επιχειρηματικοί ηγέτες εκλιπαρούν τον Τραμπ να αλλάξει τακτική.
«Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, αλλά ελπίζουμε τώρα να υπάρχει μια ευκαιρία για πρόοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Ώρα για αγορά;
Από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η ΕΕ πρέπει να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.
Την Τρίτη, ανέβασε τον πήχη επιβάλλοντας γενικούς δασμούς 20% στην ΕΕ, λέγοντας ότι η ήπειρος πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 350 δισεκατομμύρια δολάρια για αμερικανική ενέργεια ώστε να καλύψει το εμπορικό έλλειμμα που βλέπει ο πρόεδρος. Παρά τη ρητορική, η εμπορική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ είναι σχετικά ισορροπημένη αν ληφθούν υπόψη τα αγαθά και οι υπηρεσίες.
Η ΕΕ βλέπει αυτό ως άλλη μία ευκαιρία να προωθήσει την πρότασή της για LNG. Αξιωματούχοι είναι ανοιχτοί για την πρόθεσή τους να καταναλώσουν περισσότερα αμερικανικά καύσιμα, παρουσιάζοντάς το ως έναν τρόπο για να διακοπούν πλήρως οι ενεργειακοί δεσμοί με τη φιλοπόλεμη Ρωσία.
«Στο μέλλον, θα αγοράζουμε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιέργκενσεν, σε μια βιομηχανική εκδήλωση την Τρίτη, επισημαίνοντας όμως ότι οι αγορές πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους πράσινους στόχους της Ένωσης.
Ωστόσο, υπάρχουν όρια. Στο τέλος της ημέρας, είναι οι επιχειρήσεις —όχι οι κυβερνήσεις— που αγοράζουν LNG. Και ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι οι εταιρείες τους ήδη εισάγουν όσο περισσότερο αμερικανικό LNG μπορούν.
Παραμένει επίσης ασαφές το κατά πόσο ένα σχήμα συγκέντρωσης της ζήτησης θα λειτουργήσει. Η ΕΕ εγκαινίασε ένα παρόμοιο σύστημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ελπίζοντας να μειώσει τις εξαιρετικά υψηλές τιμές. Αλλά τελικά λίγες εταιρείες συμμετείχαν.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια παύση 90 ημερών στους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς, επιμένοντας ότι οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής πρέπει τώρα να διαπραγματευτούν για να εξαλείψουν τα εμπόδια στο εμπόριο.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκέντρωση παραγγελιών από ιδιώτες προμηθευτές και η αντιστοίχισή τους με Αμερικανούς παραγωγούς είναι ένας τρόπος για να αυξηθούν οι εισαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ.
Ανησυχίες για τις τιμές του LNG βαραίνουν επίσης τις συνομιλίες.
Η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να γεμίσουν τις αποθήκες καυσίμων τους κατά 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, και οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι μια καλοκαιρινή "έξαρση" για αγορά προμηθειών —κυρίως από τις ΗΠΑ— θα αυξήσει τις τιμές. Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν για χαλάρωση των κανόνων αυτών, ελπίζοντας ότι η ευελιξία θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν λιγότερα συνολικά σε LNG.
Την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως σε περίπτωση επαναφοράς των δασμών, αλλά προς το παρόν, όπως δήλωσε, «θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις».