Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη (16 Μαρτίου) ότι ενέκρινε πρόσθετες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Cheniere Energy’s. Αυτό θα ήταν σημαντική βοήθεια για την Ευρώπη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με τις πρόσθετες εξαγωγές που ανακοινώθηκαν δίνεται στους τερματικούς σταθμούς Sabine Pass της Cheniere στη Λουιζιάνα και Corpus Christi στο Τέξας η ευελιξία να εξάγουν το ισοδύναμο των 0,72 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα (bcfpd) υγροποιημένου φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης.
Επεκτείνεται δηλαδή το πεδίο των προορισμών για εξαγωγές που είχαν εγκριθεί τον Οκτώβριο από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνομίλησαν με χώρες και εταιρείες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για σχέδια έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη διατήρηση της ροής του καυσίμου προς την Ευρώπη. Η Ρωσία παρέχει συνήθως περίπου το 30% έως 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, το οποίο ανήλθε σε περίπου 18 δισ. κυβικά μέτρα το 2021.
«Αυτή η άδεια θα επιτρέψει πρόσθετη λειτουργική ευελιξία για εμάς και τους πελάτες μας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου και για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε η Cheniere σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κάθε έργο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που λειτουργεί στις ΗΠΑ έχει πλέον την έγκριση να εξάγει την πλήρη δυναμικότητά του σε οποιαδήποτε χώρα όπου δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία ή την πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσε το Υπουργείο Ενέργειας.
Αμερικανοί νομοθέτες και εμπορικοί όμιλοι της ενεργειακής βιομηχανίας έχουν καλέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου προς τους συμμάχους ώστε να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη.
Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου για την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή που θα είχαν τέτοια έργα δεκαετιών σύμφωνα με κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου και αναμένεται να εξάγουν επιπλέον 20% πέραν των σημερινών επιπέδων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς τίθεται σε λειτουργία περισσότερη παραγωγική ικανότητα.