Συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν και τον υπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, θα έχει την Πέμπτη στη Σόφια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε την Τρίτη στη διαύγεια, ο κ. Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, θα μεταβούν σήμερα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην περιφερειακή υπουργική συνάντηση με θέμα: ενεργειακή ασφάλεια, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και πράσινη μετάβαση.
Η αναχώρηση του ΥΠΕΝ και της γενικής γραμματέως θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, δεδομένου ότι το πρωί θα παραβρεθούν στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας για να υποδεχθούν το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου που θα επισκεφθεί την υποδομή του ΔΕΣΦΑ.
Στη Σόφια ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να συζητήσει με τους ομολόγους του από τα Βαλκάνια και το Αζερμπαϊτζάν τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει στις αγορές ενέργειας η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενεργειακή ασφάλεια
Οι έξι υπουργοί θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της επάρκειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο των Βαλκανίων, στον απόηχο της διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία στη Βουλγαρία και την Πολωνία.
Όπως αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα από την πρώτη ημέρα διακοπής των ροών από τη Gazprom, ξεκίνησε να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Μάλιστα η βουλγαρική εταιρεία Met Energy EAD, μέλος του πολυεθνικού ομίλου MET, έχει ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες φορτίων LNG, τα οποία θα αποθηκευθούν προσωρινά στη Ρεβυθούσα και θα διοχετευθούν στη γειτονική χώρα μέσω του ελληνικού συστήματος μεταφοράς, αφού πρώτα αεριοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα αναμένεται να καταπλεύσει το τάνκερ Methane Lydon Volney για λογαριασμό της βουλγαρικής εταιρείας στις 18 Μαΐου με 142.500 κυβικά μέτρα LNG.
Η Μet Energy EAD έχει ζητήσει να αποθηκεύσει προσωρινά στη Ρεβυθούσα και ένα ακόμα φορτίο περίπου 72.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου στις 6 Ιουνίου, δίχως ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστό με ποιο πλοίο θα γίνει η μεταφορά.
Ο IGB
Οι δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα αναβαθμιστούν σημαντικά στο τέλος του επόμενου μήνα, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός IGB με δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα.
Στη Σόφια αναμένεται να συζητηθεί και η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που μεταφέρονται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μέσω του αγωγού TAP, με το Αζερμπαϊτζάν να έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή του να συνδράμει στην προσπάθεια για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόοδος και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας NER στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του έργου την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski. Η συμμετοχή της NER στη μετοχική σύνθεση της Gastrade με ποσοστό 10% ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και για τον σκοπό αυτόν ο απερχόμενος αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα έχει εργαστεί μεθοδικά στο παρασκήνιο όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.
Μεταξύ των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τη Βουλγαρία είναι και η νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2022. Όταν ολοκληρωθεί το έργο η μεταφορική ικανότητα από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία θα αυξηθεί σε 1.400 MW από 400 MW που είναι τώρα και από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε 1.700 MW από 600 MW.