Μενού Ροή
Η Ελλάδα LNG corridor: Τα τέσσερα FSRU τα small scale LNG και το ενδιαφέρον της Ουκρανίας

του Γιώργου Νέλλα

Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και πόσα ακόμη επιπλέον FSRU (Floating Storage Regasification Unit – Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης) ή LNG Terminal μπορεί να «σηκώσει» η ελληνική αγορά;

Από τη συζήτηση για τις υποδομές φυσικού αερίου και τις σημαντικές καινοτομίες της τρέχουσας δεκαετίας (Gas infrastructure: the major breakthroughs of the ongoing decade) που έγινε χθες στο πλαίσιο του Athens Energy Dialogues προέκυψε ως βασικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε LNG corridor με 4 – ίσως και περισσότερα - FSRU και κάποια επιπλέον small scale LNG.

Η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ήδη, το σύστημα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό όσον αφορά εισαγωγές και εξαγωγές, ενώ και η Ρεβυθούσα είναι στα όριά της καθώς το Μάιο υποδέχτηκε 11 πλοία και τον Ιούνιο αναμένονται 14.

Προμήθεια μέχρι Μολδαβία..

Ενδιαφέρον για προμήθεια LNG μέσω της Ελλάδας έχουν φυσικά οι χώρες των Βαλκανίων αλλά και η Ουγγαρία, η Μολδαβία και η Ουκρανία. To ενδιαφέρον αυτό – εντονότατο ειδικά από πλευράς Ουκρανίας - καταγράφηκε σε σύσκεψη της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Repower, που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σόφια.

Σ’ αυτό το πλαίσιο:

-Το 1ο FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη θα είναι έτοιμο εντός χρονοδιαγράμματος (τέλη 2023), ωστόσο η ζήτηση είναι τέτοια (η περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης είναι η μόνη στην οποία η ζήτηση για LNG είναι τόσο ισχυρή, μέχρι βεβαίως να ισορροπήσει με την προσφορά όταν προχωρήσει η πράσινη μετάβαση) που στην αγορά προεξοφλούν ότι θα προχωρήσει και το 2ο FSRU Θράκης (πλησίον του πρώτου στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης), που έχει ήδη αδειοδοτηθεί.

-Το 3ο FSRU του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και η «Διώρυγα Gas», το FSRU της Motor Oil στο διυλιστήριό της, στους Αγίους Θεοδώρους προχωρούν κι αυτά βάσει χρονοδιαγραμμάτων.

-Το τελευταίο μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω της ανάπτυξης του κατάλληλου δικτύου και για την ενίσχυση της παροχής φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ελλάδα.

-Εναλλακτικά ή συνδυαστικά μπορούν σε στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου να εγκατασταθούν small scale LNG για να καλύψουν τις ανάγκες των συγκεκριμένων περιοχών.

-Γενικότερα, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι υποδομές του συστήματος διανομής αερίου, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων και τα LNG Terminal να είναι μελετημένα σωστά και προσαρμόσιμα στις σύγχρονες τεχνολογίες.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος:

-Barbara Morgante, Head of Greece Project, Italgas Group

-Kostis Sifnaios, VP & Managing Director, Gastrade

-Michael Thomadakis, Strategy & Development Division Director, DESFA

-Ioannis Kioufis, CEO, Dioriga Gas

-Τhodoris Papadopoulos, General Director, Samaras & Associates SA – Consulting Engineers.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας