Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου διαπραγματεύτηκε με την εταιρεία φυσικού αερίου του Ομάν για πιθανές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα. Η Τσεχία θα μπορούσε επίσης να επενδύσει σε τοπικό πεδίο και αγωγούς προκειμένου να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Τρεις βουλευτές του υπουργείου συμμετείχαν πρόσφατα σε συνάντηση με τη διοίκηση της ομανικής ενεργειακής εταιρείας Oman LNG για να ενημερωθούν σχετικά με την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Σουλτανάτο του Ομάν, όπως πληροφορήθηκε η Seznam Zprávy.
«Οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν τη δυνατότητα προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τσεχική Δημοκρατία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επιχειρηματικό επίπεδο», δήλωσε στο Seznam Zpravy ο Vojtěch Srnka, εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η Τσεχική Δημοκρατία έχει επίσης στρέψει την προσοχή της σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι προετοιμασίες για διμερείς συμφωνίες με το Κατάρ ολοκληρώνονται, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Markéta Pekarová Adamová επισκέφθηκε πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Το Ομάν είναι μια άλλη επιλογή.
«Η τσεχική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαπραγματευτεί με όλες τις χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο. Και το Ομάν είναι μία από αυτές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Jiří Kozák.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει για το Ομάν, αυτό θα σήμαινε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή φυσικού αερίου για την Τσεχική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα ενέργειας Vladimír Štěpán, μια τέτοια κίνηση αξίζει να εξεταστεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ομάν θα μπορούσαν να διευκολυνθούν από την αμοιβαία συμπάθεια.
«Στην περίπτωση του Ομάν, μπορούμε να βασιστούμε στις καλές προσωπικές σχέσεις με την εκεί βασιλική οικογένεια. Πρόσφατα επισκέφθηκε την Τσεχική Δημοκρατία η πριγκίπισσα του Ομάν», δήλωσε ο Štěpán, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ENAS, στο Seznam Zprávy.
Ωστόσο, η συμφωνία της Τσεχίας για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ, τα Εμιράτα ή το Ομάν θα σήμαινε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, καθώς η Τσεχία υποφέρει από έλλειψη διασύνδεσης με θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς, ιδίως αυτόν της Πολωνίας.
Aneta Zachová | EURACTIV.cz