Μενού Ροή
Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ προς την Ευρώπη θα ξεπεράσουν την υπόσχεση του Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τη δέσμευση του Μπάιντεν τον Μάρτιο για επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου για την Ευρώπη φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των στοιχείων εξαγωγών που συνέταξε η Refinitiv, και να τριπλασιάσουν την υπόσχεση.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο ότι θα βοηθούσε στην εξασφάλιση νέων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου για να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υπόσχεσή του έγινε δεκτή με σκεπτικισμό.

Εξάλλου, η βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ είχε ήδη φτάσει στα όρια των εξαγωγών της και η παγκόσμια αγορά κυριαρχείται από μακροχρόνιες συμβάσεις που μπορούν να υπαγορεύουν πού θα πηγαίνει το εξαγόμενο φυσικό αέριο για είκοσι χρόνια κάθε φορά.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι η υπόσχεση του Μπάιντεν μπορεί να ήταν υπερβολικά μετριοπαθής.

Ο νούμερο 1 παραγωγός φυσικού αερίου έγινε ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανέφερε τη Δευτέρα (25 Ιουλίου) η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).

Η άνοδος αυτή αποτελεί καλή είδηση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει επιδιώξει να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ευρώπη ως έναν τρόπο καταπολέμησης της επιρροής της Ρωσίας. Αλλά δεδομένης της αδηφάγου ζήτησης του πλανήτη για φυσικό αέριο, αυτές οι ευρωπαϊκές εισαγωγές έρχονται σε βάρος φτωχότερων εθνών όπως το Πακιστάν και η Ινδία, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ενεργειακά ελλείμματα ή να οδηγηθούν σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία.

Μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ εξήγαγαν περίπου 57 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ως LNG, με τα 39 δισ. κυβικά μέτρα, ή το 68%, να πηγαίνουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Αυτό συγκρίνεται με 34 δισ. κυβικά μέτρα, ή 35%, των εξαγωγών LNG που μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022 από ό,τι και τους 12 μήνες του 2021. Εάν οι εξαγωγές προς την Ευρώπη συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η συνολική αύξηση σε σχέση με το 2021 θα είναι περίπου 45 δισ. κυβικά μέτρα.

Ωστόσο, ο ρυθμός των εξαγωγών επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, αφού μια πυρκαγιά έκλεισε το Freeport LNG, το οποίο παρέχει περίπου το 20% της επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η πλήρης λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Μια άλλη πρόκληση θα μπορούσε να είναι μια πολύ πάνω από τον μέσο όρο περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό, ανέφεραν οι αναλυτές.

Υψηλότερα κέρδη στην Ευρώπη

Η απροσδόκητη στροφή συμβαίνει επειδή οι φορτωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν συμβατικές ποινές για την αποτυχία παράδοσης σε χώρες όπως το Πακιστάν και να εκτρέψουν τα φορτία στην Ευρώπη, όπου η υψηλή τιμή καλύπτει την αμοιβή και το κέρδος, δήλωσαν οι αναλυτές.

Αναλυτές που υποστήριζαν νωρίτερα ότι ο στόχος του Μπάιντεν ήταν ανέφικτος, λένε τώρα ότι ο κλάδος, στον οποίο κυριαρχούν εταιρείες όπως η Cheniere Energy Inc και η TotalEnergies, αποδείχθηκε πολύ πιο εύκαμπτος από ό,τι περίμεναν.

«Έχει γίνει πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι πίστευαν οι περισσότεροι ότι θα μπορούσε να είναι μόλις πριν από τρεις μήνες. Αν πρέπει να κάνεις πράγματα, τα πράγματα μετακινούνται”, δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας και κλίματος στο Eurasia Group.

Αλλά αυτό σήμαινε πτώση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ σε χώρες που πληρώνουν λιγότερο. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, είδε τις εισαγωγές του σε LNG από τις ΗΠΑ να διογκώνονται κατά περίπου 650%, ενώ το Πακιστάν είδε τις εισαγωγές του στις ΗΠΑ να μειώνονται κατά 72%, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ανέλθει κατά μέσο όρο σε 34,06 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) μέχρι στιγμής το 2022 σε σύγκριση με 29,99 δολάρια στην Ασία και 6,12 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Αυτό συγκρίνεται με τις μέσες τιμές του 2021 που ήταν 16,04 δολάρια στην Ευρώπη, 18,00 δολάρια στην Ασία και 3,73 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

«Τα φορτία πρόκειται να πάνε εκεί όπου η αγορά απαιτεί να πάνε», δήλωσε ο Ed Hirs, οικονομολόγος ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Ακόμα δεν είναι αρκετό

Η εισβολή του Φεβρουαρίου στην Ουκρανία από τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης ώθησε τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ και ώθησε την ΕΕ να δεσμευτεί ότι θα μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος, αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρά την απροσδόκητη αύξηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται σε επισφαλή θέση ενόψει της χειμερινής περιόδου υψηλής κατανάλωσης, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να απειλεί ότι θα παρακρατήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% έως τον Μάρτιο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Ο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν επίσης ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή πρόκειται να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να λάβει περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τουλάχιστον το 2030, ενώ οι ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό φέτος.

Όμως, οι αναλυτές λένε ότι η μετατόπιση των αμερικανικών φορτίων δεν θα διαρκέσει, καθώς οι τιμές της Ασίας και της Νότιας Αμερικής αυξάνονται για να προσελκύσουν περισσότερα φορτία και οι πελάτες επιδιώκουν δικαστικές ενέργειες για να απαιτήσουν παραδόσεις βάσει των συμβάσεων.

«Η πραγματικά βάναυση και σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη τιμολογεί μεγάλο μέρος των αναδυόμενων αγορών. Μακροπρόθεσμα, αυτό δεν είναι βιώσιμο και ήδη προκαλεί ενεργειακές ελλείψεις στη νότια Ασία», δήλωσε ο Gloystein.

«Κάτι πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

EURACTIV.com with Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας