Καθώς η Gazprom έκοψε δραστικά τις παραδόσεις της σε χώρες της ΕΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για να προκαλέσει, όπως είπε, «τρόμο στην Ευρώπη» και κάλεσε την ΕΕ να συμφωνήσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Gazprom δήλωσε ότι μειώνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα – περίπου το 20% της δυναμικότητας του αγωγού – από την Τετάρτη (27 Ιουλίου).
Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι διακόπτει τη λειτουργία μιας από τις δύο τελευταίες τουρμπίνες που λειτουργούν λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα».
Οι παροχές από τον σταθμό συμπίεσης Portovaya θα περικοπούν από τις 7:00 π.μ. ώρα Μόσχας την Τετάρτη, δήλωσε η εταιρεία.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία τεχνική αιτιολόγηση για την ανακοίνωση της Gazprom.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για τη μείωση των παραδόσεων», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.
Ο γερμανικός όμιλος Siemens Energy, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη συντήρηση της τουρμπίνας, ανέφερε επίσης σε δήλωσή του στο AFP ότι δεν βλέπει «καμία σχέση μεταξύ της τουρμπίνας και των περικοπών φυσικού αερίου που έχουν εφαρμοστεί ή ανακοινωθεί».
Η ανακοίνωση της Gazprom ήρθε αφού η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα αποκατέστησε τις κρίσιμες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Γερμανίας μέσω του Nord Stream μετά από 10 ημέρες συντήρησης, αλλά μόνο στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο».
Το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα προβλημάτων συντήρησης και δυτικών κυρώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό.
Η Gazprom διέκοψε τις ροές προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορώντας την απουσία μιας τουρμπίνας αερίου της Siemens που υποβαλλόταν σε επισκευές στον Καναδά.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Gazprom δήλωσε ότι είχε λάβει έγγραφα σχετικά με την καθυστερημένη παράδοση της τουρμπίνας, αλλά επισήμανε ότι παρέμεναν ορισμένα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Siemens αμφισβητεί το επιχείρημα της Gazprom
Ωστόσο, η Siemens αμφισβήτησε το επιχείρημα.
«Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως. Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Η Gazprom είναι ενήμερη για αυτό», ανέφερε ο γερμανικός όμιλος στην ανακοίνωσή του.
«Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, υποχρεούται να τα παράσχει», πρόσθεσε.
Η αναμέτρηση έρχεται εν μέσω της έξαρσης της έντασης για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα κράτη της ΕΕ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι συμπιέζει τις προμήθειες σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω της επίθεσης.
Η Ρωσία αυξάνει την πίεση στους αγωγούς φυσικού αερίου
Προσθέτοντας τις ανησυχίες στο μέτωπο της ενέργειας, η ουκρανική κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών δήλωσε ότι ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου Gazprom χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση αύξησε απότομα την πίεση σε έναν αγωγό που διέρχεται από την Ουκρανία για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τέτοιες αυξήσεις της πίεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων του αγωγού, και οι διαχειριστές των αγωγών είναι υποχρεωμένοι να αλληλοενημερώνονται για αυτές εκ των προτέρων, δήλωσε η ουκρανική εταιρεία. Η Gazprom δεν μπορούσε να προσεγγιστεί άμεσα για να σχολιάσει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει στα κράτη μέλη να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου για να εξασφαλίσουν τα χειμερινά αποθέματα.
Μια ολική διακοπή των εισαγωγών ή μια απότομη μείωση της ροής από την ανατολή προς τη δύση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, κλείνοντας εργοστάσια και αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να χαμηλώσουν τη θέρμανση.
Ορισμένες χώρες δήλωσαν ότι αντιτίθενται στο σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, με τη Βαρσοβία να εκφράζει τη Δευτέρα τις αντιρρήσεις της για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό», δήλωσε η Πολωνή υπουργός για το κλίμα Άννα Μόσκουα.
«Είναι δύσκολο για τις χώρες να δώσουν το πράσινο φως σε μια υποχρεωτική μείωση του φυσικού αερίου χωρίς να γνωρίζουν τι θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα», πρόσθεσε η ίδια, την οποία επικαλείται το πρακτορείο PAP.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του τη Δευτέρα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τους περιορισμούς στην προμήθεια φυσικού αερίου για να προκαλέσει, όπως είπε, τρόμο στην Ευρώπη και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Όλα αυτά γίνονται από τη Ρωσία επίτηδες για να δυσκολέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για τον χειμώνα. Και πρόκειται για έναν ανοιχτό πόλεμο φυσικού αερίου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της ενωμένης Ευρώπης», είπε.
«Και δεν τους ενδιαφέρει τι θα συμβεί στους ανθρώπους, πώς θα υποφέρουν, από την πείνα λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών ή από το κρύο και τη φτώχεια του χειμώνα. Ή από την κατοχή. Αυτές είναι απλώς διαφορετικές μορφές τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι κυρώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως.
Πηγή: euractiv.gr