Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, έχει στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ειδικότερα στο αμερικανικό. Σήμερα οι ΗΠΑ είναι πρώτες σε εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά πολιτικοί, οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι τις εμποδίζουν να σώσουν κυριολεκτικά την Ευρώπη.
Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στην εκτόξευση της ζήτησης από την Ευρώπη, η υπερδύναμη αύξησε δυναμικά τις εξαγωγές της στο καύσιμο και, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια (ΕΙΑ), τους τελευταίους έξι μήνες οι καθημερινές εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 12%, σε 11,2 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως. Η Γηραιά Ήπειρος εκτόπισε την Ασία από την πρώτη θέση σε εισαγωγές αμερικανικού LNG και απορρόφησε το 71% των αμερικανικών εξαγωγών του καυσίμου, πληρώνοντας βεβαίως υψηλότερο τίμημα, που οι φτωχότερες χώρες, όπως η Βραζιλία ή το Μπαγκλαντές, δεν μπορούσαν να διαθέσουν.
Η Γηραιά Ήπειρος εκτόπισε την Ασία από την πρώτη θέση σε εισαγωγές αμερικανικού LNG και απορρόφησε το 71% των αμερικανικών εξαγωγών του καυσίμου.
Ορισμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις έφτασαν στο σημείο να σπάσουν τα συμβόλαιά τους με φτωχές χώρες και να κατευθύνουν το αέριό τους στην Ευρώπη, από όπου άντλησαν γενναία κέρδη. Τον Μάρτιο ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως η υπερδύναμη θα εξάγει περισσότερο LNG στην Ευρώπη, αλλά η αμερικανική βιομηχανία του κλάδου έχει υπερβεί τα όριά της.
Επιπλέον η Ευρώπη εξαρτάται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από το ρωσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος της να μην έχει επαρκείς υποδομές για την εισαγωγή LNG, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ μπορούσαν να της διαθέσουν περισσότερο. Στο μεταξύ, έχει μεσολαβήσει τον Ιούνιο η έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Freeport LNG στο Τέξας, στον κόλπο του Μεξικού.
Ως εκ τούτου βραχυπρόθεσμα θα μειωθούν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG. Όπως επισημαίνει ο Γιουτζίν Κιμ, διευθυντής ερευνών στο τμήμα αμερικανικού φυσικού αερίου στη Wood Mackenzie, «και πριν από την έκρηξη στη Freeport LNG οι ΗΠΑ δεν ήσαν κατάλληλα εξοπλισμένες για να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με το καύσιμο, καθώς οι αμερικανικές βιομηχανίες του είδους είχαν ήδη φτάσει στα όρια της παραγωγικής τους δυνατότητας».
Ο Γιουτζίν Κιμ τονίζει άλλωστε πως «προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει στα σκαριά κανένα νέο σχέδιο που θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές αμερικανικού LNG». Η υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα είναι ως επί το πλείστον δεσμευμένη με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν συναφθεί με χώρες εκτός Ευρώπης. Δεν αναμένεται άλλωστε να γίνουν νέα έργα υποδομών για εξαγωγές του καυσίμου πριν από το 2024 στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά ακόμη και όταν γίνουν, ο Κιμ εκτιμά πως δεν θα έχουν και πάλι αρκετή παραγωγική δυνατότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Οσον αφορά κάποιες άλλες χώρες που αναμενόταν να αναπτύξουν σημαντική παραγωγή LNG και εξαγωγική δραστηριότητα, όπως η Αυστραλία, αλλά και οι βιομηχανίες φυσικού αερίου χωρών της Δυτικής Αφρικής, τελικά έχουν καθηλωθεί εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών διενέξεων.
DEUTSCHE WELLE