Την σημασία της διατλαντικής και περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα επισήμαναν οι ομιλητές σε συζήτηση για τις στρατηγικές προτεραιότητες σε ότι αφορά την επανίδρυση της ενεργειακής αρχιτεκτονικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που έγινε στο πλαίσιο του 6ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Τη βούληση των ΗΠΑ να συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των ενεργειακών της αναγκών, εξέφρασε η αν.βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Λόρα Λόχμαν.
Όπως ανέφερε, το 70% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ μεταφέρεται στην Ευρώπη και η ποσότητα αυτή θα μπορεί να αυξηθεί από το 2024. Παράλληλα επισήμανε ότι η συμφωνία που υπέγραψαν ΕΕ και ΗΠΑ τον Μάρτιο προέβλεπε τη μεταφορά επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων LNG για τη φετινή χρονιά και ο στόχος αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί.
Η κ. Λόχμαν τόνισε ότι η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί με την αυξημένη χρήση τοπικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση Μπάιντεν η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος του μείγματος.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δικαίωσε τη στρατηγική της Ελλάδας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα.
Επισήμανε ότι με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια έχει συντελεστεί αξιοθαύμαστη πρόοδος στην περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, που οδήγησε σε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Πρόσθεσε, δε, ότι παρά τις προσωρινές αλλαγές που έφερε η ενεργειακή κρίση, εξακολουθεί να είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να κλείσουν τα λιγνιτωρυχεία μέχρι το τέλος της δεκαετίας .
Με τη φράση του Τζον Κένεντι “Πρόσεχε τον κίνδυνο, αλλά αναγνώρισε την ευκαιρία” συνόψισε τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δημήτρης Ψυχογιός. Ο κίνδυνος, πρόσθεσε, είναι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και η ευκαιρία ο ρόλος της πύλης που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, για την παροχή φυσικού αερίου προς την Νοτιανατολική και την Κεντρική Ευρώπη.
Ο κ. Ψυχογιός πρότεινε την δημιουργία hub αερίου με φυσική διανομή, στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα , και πρόκρινε ως ιδανική τοποθεσία την Αλεξανδρούπολη.
Την εκτίμηση ότι θα πρέπει οι κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενέργεια να παράγονται στην Ευρώπη, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τιμών.
Ο κ. Μανιάτης πρότεινε τη δημιουργία Ελληνοαμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Πράσινη Μετάβαση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ