Μενού Ροή
Το αμερικανικό LNG προκαλεί πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες

Η Cheniere, κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι «πρόθυμη να κατασκευάσει πρόσθετες εγκαταστάσεις» για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση, είπε στην EURACTIV, προειδοποιώντας ωστόσο ότι πρόσθετη χωρητικότητα δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν «τα τελευταία έτη αυτής της δεκαετίας».

Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καλύπτοντας μέρος του κενού που άφησε η Ρωσία, της οποίας οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία έχει «αλλάξει πραγματικά τη δυναμική της ροής» για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, δήλωσε ο Eben Burnham-Snyder, αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων της Cheniere.

Τόνισε ότι μέχρι στιγμής φέτος, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει «λίγο κάτω από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm)» φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το οποίο είναι «σχεδόν το μισό» από τα 80 bcm που αναμένεται να προέλθουν από τη Ρωσία για ολόκληρο το έτος.

«Έτσι σχεδόν το μισό προέρχεται από πρόσθετο LNG των ΗΠΑ», είπε σε συνέντευξή του στην EURACTIV.

Η ταχύτητα με την οποία οι ΗΠΑ μπόρεσαν να αυξήσουν τις παραδόσεις LNG έχει ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες.

Τον Μάρτιο, μόλις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να προμηθεύουν 15 bcm LNG στις αγορές της ΕΕ φέτος, ενώ η ΕΕ πρόσφερε «σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG ΗΠΑ» περίπου 50 bcm ετησίως «μέχρι το 2030 τουλάχιστον».

Με 40 bcm να έχουν ήδη παραδοθεί, ο Burnham-Snyder είπε ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ είναι πιθανό να πλησιάσουν «σχετικά» στο όριο των 50 bcm ήδη φέτος.

Τώρα, η Cheniere προσπαθεί να εδραιώσει αυτή τη θέση με νέα σχέδια για να φέρει επιπλέον υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη.

Τον Ιούνιο, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε την τελική επενδυτική της απόφαση να επεκτείνει την εξαγωγική της ικανότητα κατά επιπλέον 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Και αν υποθέσουμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν αρκετά υψηλές, «νομίζω ότι θα συνεχίσετε να βλέπετε το LNG των ΗΠΑ και παγκοσμίως να συνεχίζει το δρόμο του προς την Ευρώπη», είπε ο Burnham-Snyder.

Νέα αυξητική χωρητικότητα

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν μερικά χρόνια για τις πρόσθετες προμήθειες, προειδοποίησε ο Burnham-Snyder, επειδή οι υποδομές χρειάζονται χρόνο για να κατασκευαστούν.

«Όταν κοιτάξετε τους επόμενους 12 έως 24 μήνες, ρεαλιστικά, δεν υπάρχει ικανότητα νέα υγροποίησης», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει παγκοσμίως».

Οι μόνες χώρες που είναι σε θέση να αυξήσουν τις εξαγωγές είναι οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Ωστόσο, αυτές οι πρόσθετες προμήθειες δεν θα τεθούν σε λειτουργία νωρίτερα από «το τελευταίο τμήμα αυτής της δεκαετίας», προειδοποίησε.

«Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτές είναι πολύ ακριβές, πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, χρειάζονται τρία έως τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστούν», εξήγησε ο Burnham-Snyder.

Η απόφαση της Cheniere τον Ιούνιο να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου κατά επιπλέον 10 εκατομμύρια τόνους/έτος ήταν μια μεγάλη επένδυση, τόνισε.

«Αυτή η εγκατάσταση κοστίζει 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, μπορείτε να δείτε το ποσό του κεφαλαίου που απαιτείται και γιατί αναζητούμε αυτή τη μακροπρόθεσμη βεβαιότητα από αξιόπιστους αντισυμβαλλομένους για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων», είπε.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου βοήθησαν στην υποστήριξη της επέκτασης της Cheniere, δήλωσε ο Burnham-Snyder, αναφερόμενος στη νορβηγική Equinor και τη γαλλική Engie. Ωστόσο, τελικά, είπε, αυτές οι αποφάσεις επέκτασης μπορούν να ληφθούν μόνο εάν οι πελάτες στην Ευρώπη ή αλλού είναι σε θέση να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια που προσφέρουν σταθερή ζήτηση στους προμηθευτές.

«Μακροπρόθεσμα, είμαστε πρόθυμοι να επεκταθούμε – με τη σωστή συμβολαιακή υποστήριξη που δικαιολογεί την κατασκευή αυτών των πολύ μεγάλων, ακριβών εγκαταστάσεων», τόνισε ο Burnham-Snyder.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, είναι διστακτική σχετικά με τις τιμές των μακροπρόθεσμωνσυμβάσεων, λέγοντας ότι κινδυνεύουν να εμποδίσουν τις ελεύθερες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες ενθάρρυναν το spot trading που επιτρέπει στους ευρωπαίους πελάτες να επωφελούνται από τις μειωμένες τιμές όταν οι προμήθειες είναι άφθονες.

Σε νομοθετικές προτάσεις που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν ωστόσο μια πιο ανοιχτή προσέγγιση για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2049 και να αποφεύγουν τη δημιουργία φραγμών στις ανανεώσιμες πηγέςενέργειας και στα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αν και η Cheniere παρακολουθεί αυτές τις συζητήσεις με ενδιαφέρον, ο Burnham-Snyder είπε ότι τελικά εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν.

«Υπάρχουν κάποιες πολιτικές που βλέπουμε ότι είναι κάπως στον αέρα που πρέπει να αποφασιστούν προκειμένου άλλες εταιρείες ή χώρες να μπορέσουν να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι μια συζήτηση με εμάς», είπε.

Εκτός από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ μπορούν επίσης να βοηθήσουν υποστηρίζοντας την κατασκευή πρόσθετης ικανότητας επαναεριοποίησης LNG που απαιτείται για την εκφόρτωση των πλοίων LNG, υπογράμμισε.

«Εάν δεν έχετε περισσότερες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης, δεν θα υπάρξει άλλο LNG που θα μπορέσει να έρθει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Burnham-Snyder.

«Ανεξάρτητα από το αν προέλθει από τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού – είναι μαθηματικά».

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Όμως, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν επίσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αυξανόμενων εισαγωγών LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Food & Water Action Europe, μια περιβαλλοντική ΜΚΟ, δημοσίευσε μια νέα ανάλυση την περασμένη εβδομάδα (26 Οκτωβρίου) αξιολογώντας τις κλιματικές επιπτώσεις για την Ευρώπη από την αύξηση των εισαγωγών LNG των ΗΠΑ στα 50 bcm ετησίως.

«Η επίτευξη αυτού του στόχου των 50 bcm θα δημιουργούσε 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί περίπου με 100 εργοστάσια άνθρακα», διαπίστωσε η ανάλυση.

Εκτός από τη ρύπανση που θα προκαλέσει, οι αυξανόμενες εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ θα είναι επίσης «απίστευτα ακριβές», προειδοποίησε η ΜΚΟ, λέγοντας ότι ο συνολικός λογαριασμός σε τρέχουσες τιμές έως το 2025 «θα μπορούσε να είναι πάνω από 64 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το αέριο των ΗΠΑ παράγεται επίσης σχεδόν εξ ολοκλήρου από το fracking, μια τεχνολογία που απαγορεύεται ευρέως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας