Στην πρώτη γραμμή των γεωενεργειακών εξελίξεων, κρίσιμων για την Ευρώπη και βέβαια τον ελληνισμό, φέρνουν τα τελευταία δεδομένα για τα κοιτάσματα σε Κρήτη και Κύπρο. Δεδομένα που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία της παρουσίας του μέσω των “δυο αεροπλανοφόρων”, της Κρήτης και της Κύπρου, στην Αν. Μεσόγειο, που στην πορεία των χρόνων, ειδικά στην Κύπρο δοκιμάστηκε.
Ειδικότερα, στην Κρήτη, με βάση πληροφορίες, η απόρριψη της προσφυγής που κατέθεσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις στο ΣτΕ, δημιουργεί όρους προώθησης των διαδικασιών.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν προσφύγει κατά της Υ.Α. ισχυρίζονταν, μεταξύ άλλων, ότι είχε εκδοθεί δίχως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη απόφαση για την έγκριση της ΣΜΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (η πλήρης απόφαση θα αναρτηθεί αφού καθαρογραφεί), η προσβαλλόμενη Υ.Α. προβαίνει στην περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης
«Η ΣΜΠΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης» αναφέρεται σχετικά και έτσι συνάγεται ότι το ΣτΕ θα απορρίψει την προσφυγή. Επίσης το ΣτΕ δεν δέχθηκε επίσης τον ισχυρισμό των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι απαιτούνταν θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός πριν από την έκδοση της ΣΜΠΕ.
Παράλληλα, με βάση επίσης εκτιμήσεις της αγοράς είναι πιθανόν η κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy, όπου ο αμερικανικός κολοσσός είναι εκείνος που “τραβά” το κάρο των εξελίξεων, να παρακάμψει τις τρισδιάστατες έρευνες και να προχωρήσει σε γεωτρήσεις μετά την αξιοποίηση των δεδομένων από τις τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, που κάνει το το σκάφος της PGS Sanco Swift στα “οικοπεδα” “Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και που η ολοκλήρωση τους αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προγραμματισμό οι τρισδιάστατες τοποθετούνταν για στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.
Η Κύπρος
Παράλληλα με βάση αναλυτές το νέο τεράστιο κοίτασμα στην Κύπρο θα διαμορφώσει καινούργια δεδομένα στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ, την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί τρόπους να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο. Το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών Eni-Total στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ζευς 1», όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας στη Λευκωσία. «Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο "Tungsten Explorer" σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης "Cronos-1" και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)» αναφέρει η ανακοίνωση. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν το νέο κοίτασμα προστεθεί στο κοίτασμα «Γλαύκος» (5-8 τρισ. κυβικά πόδια), στο «Κρόνος 1» (2,5 τρισ. κυβικά πόδια) και στην «Αφροδίτη» (4,2 τρισ. κυβικά πόδια) ανεβάζει τη δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου στα 15,2-18,2 τρισ. κυβικά πόδια.