Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεινε τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Γερμανία είχε σοβαρό λόγο να φοβάται περισσότερο από τους περισσότερους Ευρωπαίους έναν χειμώνα με μπλακ άουτ. Τα τελευταία 20 χρόνια η Γερμανία χρησιμοποιούσε ολοένα και περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς αποσύρθηκε από τον άνθρακα και τα πυρηνικά εργοστάσια. Η κυβέρνηση έβαλε άμεσα στόχο να βρει εναλλακτικές, γνωρίζοντας ότι η μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είχε αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη, την ώρα μάλιστα που η απόφασή να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσιά μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 δυσκόλευε τα πράγματα.
Μόλις πριν από ένα χρόνο οι συμβάσεις με τη Ρωσία παρείχαν στη Γερμανία πάνω απο 50% του φυσικού της αερίου, μεγάλο μέρος του οποίο ερχόταν μέσω του αγωγού Nordstream από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση εξακολουθούσε να προσδοκά - αν και μπροστά σε σημαντική πολιτική και δημόσια αντίθεση - το άνοιγμα του αγωγού Nordstream 2 που θα είχε διπλασιάσει την ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που έρχεται στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας. Όμως όλα άλλαξαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από το 50% στο 0 σε 24 μήνες
Τον Ιανουάριο του 2021, ένα μην πριν την έναρξη του πολέμου, η Γερμανία εισάγει το 53.2% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, το 28.9% από την Ολλανδία και μόλις το 11.5% από την Νορβηγία. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 -πριν την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας- έχει ήδη πέσει στο 44% η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έχει φθάσει στο 5% τον Αύγουστο του 2022. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η εισαγωγή από την Νορβηγία που μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια έχει τετραπλαστεί.
Η εντυπωσιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο φαίνεται από το παρακάτω βίντεο
Αλλαγή στρατηγικής
Η Γερμανία αναγκάστηκε να αλλάξει τη στρατηγική της για μια διαχείριση χωρίς ρωσικό αέριο και αυτό φαίνεται -προς το παρόν- να λειτουργεί. Όχι μόνο είναι γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου της χώρας, αποτέλεσμα, εν μέρει, μιας ξέφρενης -και ακριβής- αγοραστικής επιχείρησης στις παγκόσμιες αγορές αλλά επίσης μόλις ολοκληρώθηκε και η κατασκευή - σε χρόνο ρεκόρ - του πρώτου τερματικού σταθμού εισαγωγής της χώρας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το πρώτο κανονικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ παρέλαβε πριν λίγες μέρες η Γερμανία, στον πρώτο πλωτό τερματικό σταθμό LNG της χώρας, στο λιμάνι του Βιλχελμσχάφεν, που έκανε επίσημα εγκαίνια στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η άφιξη του τάνκερ «Maria Energy» σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το ενεργειακό προφίλ της Γερμανίας, δεδομένου ότι η χώρα είχε υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που έφτανε μέσω αγωγών και ήταν από τα λίγα κράτη της ΕΕ που δεν διέθετε εγκαταστάσεις υποδοχής LNG. Με τη μονάδα FSRU στο Βιλχελμσχάφεν να αποτελεί μόλις τον πρώτο από τους πέντε τερματικούς σταθμούς που έχει εγκρίνει και δρομολογεί ολοταχώς το Βερολίνο, στο «τσουχτερό» κόστος των 9,7 δισ. ευρώ, η Γερμανία επιδιώκει να διασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό την ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς θα μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικούς προμηθευτές.
Ιστορική συμφωνία με το Κατάρ
Παράλληλα, η συμφωνία με το Κατάρ για προμήθεια από το 2026 και για 15 χρόνια με υγροποιημένο φυσικό αέριο δυναμώνει τη θέση της χώρας .Οι δύο χώρες και συγκεκριμένα οι υπ. Οικονονομίας τους, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Σάαντ Σαριντά Αλ Κααμπί, προχώρησαν σε μια ιστορική συμφωνία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ στη Γερμανία. Συγκεκριμένα η αμερικανικών συμφερόντων ενεργειακή εταιρεία ConocoPhilips και η QatarEnergy αναμένεται να προμηθεύουν μελλοντικά τη Γερμανία με 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της CononcoPhilips, Ράιαν Λανς, το φυσικό αέριο από το Κατάρ αναμένεται να πωληθεί σε περισσότερους αγοραστές από τη Γερμανία. "Έχουμε καλές σχέσεις με γερμανικές εταιρείες και με τη γερμανική κυβέρνηση" δήλωσε από την πλευρά του ο υπ. Ενέργειας του Κατάρ Αλ Κααμπί.
Επιστροφή -προσωρινή;- στο λιγνίτη και τα πυρηνικά
Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί προσωρινά και η επαναλειτουργία ή η παράταση της λειτουργίας μονάδων θερμικής αλλά και πυρηνικής ενέργειας, καθώς στο πλαίσιο της πράσινης στροφής της είχε δεσμευτεί να τις κλείσει. Ενδεικτικά οι τρεις τελευταίες πυρηνικές μονάδες πήραν παράταση λειτουργίας μέχρι τα μέσα Απριλίου, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια του φετινού χειμώνα.