Η αυξημένη ζήτηση για LNG λόγω του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα ευρωπαϊκά αποθέματα σε σχέση με την έλλειψη ρωσικών υδρογονανθράκων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Αν και η κινεζική ζήτηση αποτελεί τον μεγάλο «άγνωστο παράγοντα» της έκθεσης, υπάρχει περίπτωση πως οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας ενδέχεται να αυξηθούν κατά 35% το 2023 εάν υπάρξει ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και παράλληλη μείωση του κόστους ενέργειας. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για φυσικό αέριο και θα προκαλέσει αύξηση των τιμών «σε μη βιώσιμο επίπεδο» σύμφωνα με την έρευνα.
Η Κίνα έχει άρει το μεγαλύτερο μέρος των lockdowns για τον κορωνοϊό, τα οποία είχαν μέχρι πρότινος περιορίσει τη «δίψα» της για ενέργεια και διευκόλυναν στην αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Εκτός από την αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG, ο ήπιος χειμώνας και η μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών της Γηραιάς Ηπείρου βοήθησαν στην αντιμετώπιση της απροσδόκητης ενεργειακής κρίσης που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης.
Ο ΙΕΑ τόνισε πως υπάρχει διαφορά 40 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG μεταξύ του ανώτατου και του κατώτατου ορίου των εκτιμήσεων όσον αφορά την κινεζική κατανάλωση. Σε περίπτωση προσέγγισης του ανώτατου ορίου, οι κινεζικές εισαγωγές θα ξεπεράσουν το προηγούμενο ζενίθ του 2021. Το χάσμα μεταξύ των εκτιμήσεων αντιστοιχεί με το 8% της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης.
Προς το παρόν, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει κατά 7% το 2023. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Οργανισμού, η ευρωπαϊκή κατανάλωση κατέγραψε μείωση-ρεκόρ το 2022 και ενδέχεται να περιοριστεί περαιτέρω φέτος.