Μενού Ροή
Η Ολλανδία σταματά την παραγωγή φυσικού αερίου στο Groningen από την 1η Οκτωβρίου

Η παραγωγή φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του Groningen θα τερματιστεί την 1η Οκτωβρίου όπως ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της να σταματήσει γρήγορα την ήδη ελάχιστη εξόρυξη για να περιορίσει τους σεισμικούς κινδύνους στην περιοχή σύμφωνα με το Reuters.

Το κοίτασμα, το οποίο εκμεταλλεύεται μια κοινοπραξία της Shell και της Exxon Mobil, εξακολουθεί να διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά η παραγωγή έχει σχεδόν ολοκληρωτικά τερματιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σεισμικές δονήσεις που σχετίζονται με τη γεώτρηση προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα κλείσουν οριστικά το 2024, δήλωσε η κυβέρνηση, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής περιορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ακραίες συνθήκες το επόμενο έτος.

"Αν κάνει πολύ κρύο και έχουμε προβλήματα αποθήκευσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις. Αλλά η απόφαση είναι ότι η παραγωγή θα είναι μηδενική από την 1η Οκτωβρίου", δήλωσε ο υφυπουργός Μεταλλείων, Χανς Βίλμπριφ.

Ο Βίλμπριφ πρόσθεσε ότι δεν έχει "καμία αμφιβολία" ότι οι εγκαταστάσεις θα αποσυναρμολογηθούν μετά τον Οκτώβριο του 2024, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου και η ενεργειακή μετάβαση θα εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκές φυσικό αέριο μέχρι τότε.

Η εξόρυξη σε αυτό που κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ευρώπης, περιορίστηκε στο ελάχιστο που απαιτείται για να διατηρηθεί σε λειτουργία (περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με στόχο να κλείσει το κοίτασμα ένα χρόνο αργότερα ή το αργότερο μέχρι το 2024.

Η προθεσμία αυτή ήταν αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστα ισχυρού σεισμού το 2018, ο οποίος έκανε την κυβέρνηση να αποφασίσει να τερματίσει γρήγορα όλη την παραγωγή, μια υπόσχεση που τήρησε παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας