Μενού Ροή
Άλμα 18% στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω Αυστραλίας

Την Τρίτη στο ολλανδικό σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 40 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,2% που ενδοσυνεδριακά έφτασε και το 18%. Όσον αφορά τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 44,9 ευρώ/MWh ενώ για τον Νοέμβριο στα 53 ευρώ/MWh.

Η εκτίναξη στις τιμές συνέβη γιατί δεν βρέθηκε λύση στις εργατικές διενέξεις μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Woodside Energy Group Ltd – μιας από τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

Οι συνομιλίες ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν μεταξύ του συνδικάτου και των Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd. χθες  Τρίτη. Οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά σε μια συμφωνία πριν από μια πιθανή απόφαση απεργίας για την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG. Ενώ η Ευρώπη σπάνια αγοράζει αυστραλιανό αέριο, θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ασία για φορτία αντικατάστασης.

«Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και των μετόχων των έργων LNG δεν κατέληξαν σε σημαντικά αποτελέσματα. Είναι απίθανο να επιτευχθεί επίλυση χωρίς την πλήρη υποστήριξη της Offshore Alliance και οι πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ένωση υποδεικνύουν ότι είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό» δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής LNG στην Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, με την απειλή πιθανών απεργιών βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Gorgon που διαχειρίζεται η Chevron Corp.

«Οποιαδήποτε σημάδια απεργιακής δράσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοδική πορεία μέχρι και την αρχή του χειμώνα λόγω των φόβων για διακοπές της προσφοράς», έγραψαν αναλυτές της Inspired Plc.

Από την άλλη, οι παραδόσεις φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό υγροποίησης Corpus Christi στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, σύμφωνα με το LNG Feedgas Model του BNEF, αυξάνοντας τις πιέσεις στις παγκόσμιες προμήθειες.

Εύθραυστη είναι εξάλλου η κατάσταση στην Ευρώπη, από τις πιθανές καθυστερήσεις λόγω συντήρησης σε αγωγούς μεγάλων παραγωγών, όπως η Νορβηγία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας