Μενού Ροή
Δολιοφθορά στον αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας εξετάζουν οι αρχές

Το σενάριο του σαμποτάζ εξετάζουν οι αρχές που διερευνούν τη διαρροή στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, που σημειώθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το αν πράγματι πρόκειται για επιχείρηση δολιοφθοράς, ωστόσο πρόκειται για το σενάριο που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα αργότερα την Τρίτη.

Οι εξελίξεις, πάντως, ώθησαν ήδη τις τιμές του φυσικού αερίου έως και 12,5% υψηλότερα.

Η διαρροή

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα της Κυριακής, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Φινλανδίας και της Εσθονίας παρατήρησαν «μια ασυνήθιστη πτώση της πίεσης στον υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η Gasgrid Finland Oy σε δήλωση στον ιστότοπό της .

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία τον Μάιο του 2022, περίπου μια εβδομάδα αφότου η σκανδιναβική χώρα δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η περιοχή εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Ο διασυνδετήριος αγωγός Balticconnector, που τέθηκε σε λειτουργία πριν τρία χρόνια, συνδέει το νέο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Φινλανδία με την Εσθονία, ενώ παρόμοιοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Όπως υπογραμμίζει το οικονομικό πρακτορείο, η διαρροή – και η επακόλουθη έρευνα – αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, πέρυσι. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν έκτοτε ενισχύσει τη φύλαξη των υποδομών.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι εντόπισε το σημείο του αγωγού όπου σημειώθηκε βλάβη, ενώ ζημιά προκλήθηκε και σε ένα καλώδιο επικοινωνίας με την Εσθονία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto δήλωσε ότι η ζημιά προκλήθηκε πιθανότατα από «εξωτερικούς παράγοντες», προσθέτοντας ότι συζήτησε το περιστατικό με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας δήλωσε ότι ανταλλάσσει πληροφορίες και «είναι έτοιμος» να υποστηρίξει τους συμμάχους του.

Θα αντέξει τον χειμώνα η Ευρώπη;

Όσον αφορά τον επερχόμενο χειμώνα, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ακεραιότητα των υποδομών της.

«Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Ευρώπη θα περάσει έναν ασφαλή χειμώνα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την ακεραιότητα των υποδομών αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Το σαμποτάζ ή οι διαταραχές θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει την παρακολούθηση ενεργειακών υποδομών με χρήση δορυφόρων, αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων. Οι ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα θεωρούνται από τις πιο ευαίσθητες.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Balticconnector, που τέθηκε σε λειτουργία πριν τρία χρόνια, συνδέει το νέο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Φινλανδία με την Εσθονία, ενώ παρόμοιοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας