Μηνύματα από πρεσβείες βαλκανικών χωρών έφταναν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το 2022, ζητώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ για την εισαγωγή ποσοτήτων LNG από την Ελλάδα προς εξαγωγή στις γειτονικές χώρες.
Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης από το βήμα του 23ου World LNG Summit & Awards 2023 που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο δύσκολος χειμώνας του 2022
Εισαγωγικά ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι η ενεργειακή ασφάλεια διαπλέκεται με την εθνική και την οικονομική ασφάλεια, κάτι που κατέστη σαφές με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία – όπως είπε – τερμάτισε 80 χρόνια ηρεμίας στην Ευρώπη. Στόχος για την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενεργειακή μετάβαση και διαφοροποίηση με στόχο την απανθρακοποίηση, ανέφερε.
Κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης υπήρχαν χώρες γειτονικές της Ελλάδας χώρες που φοβόντουσαν ότι ο πληθυσμός τους θα παγώσει, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας ότι μέσω Ελλάδας καλύφθηκε το 35% των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας. «Δεν ξέρω πώς η Βουλγαρία θα είχε βγάλει τον χειμώνα αλλιώς», είπε.
Σημείωσε ότι οι υψηλές τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου επηρεάζουν τη βιομηχανική παραγωγή, τα νοικοκυριά και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ υπογράμμισε ότι το LNG θα αποτελέσει μέρος του ενεργειακού μείγματος για τις επόμενες δεκαετίες επειδή «ο ήλιος δεν λάμπει και ο αέρας δεν φυσάει κάθε μέρα».
Ζήτησε η Ευρώπη να μην επιστρέψει ποτέ σε «αναξιόπιστες πηγές», όπως τις χαρακτήρισε, όπως η Ρωσία, προσθέτοντας ότι το LNG δημιουργεί μια ανταγωνιστική αγορά που προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε την αξία της συνεργασίας μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων για μια «συνετή ενεργειακή πολιτική που είναι απαραίτητη για τη διεθνή ειρήνη».
«Χρειάζεται διάδρομος από νότο προς βορρά»
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στις υποδομές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως ο IGB, ο TAP και η επέκταση της Ρεβυθούσας. Στα επόμενα βήματα, όπως είπε, περιλαμβάνονται οι κάθετοι άξονες προς την νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη, με επέκταση του IGB και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. «Χρειάζεται διάδρομος από τον νότο προς τον βορρά», ανέφερε.
Σημείωσε ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα είναι λειτουργικό ως το τέλος του χρόνου, ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση της ONEX στα ναυπηγεία Ελευσίνας κάνοντας λόγο για κίνηση που συνάδει με την οπτική των ΗΠΑ για την περιφερειακή ασφάλεια. Εκτίμησε την επίδραση στο ΑΕΠ στα 2 δισ.
«Νέος ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»
Η Ελλάδα θα καταστεί ο νέος ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής είπε ακόμα ο Αμερικανός πρέσβης, ενώ αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ αλλά και στις επενδύσεις της ΔΕΗ στα Βαλκάνια. Μέσω αυτού του δικτύου το αμερικανικό LNG θα έρχεται στην Ελλάδα από όπου και θα αποστέλλεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη, είτε ως φυσικό αέριο είτε με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημείωσε τέλος ότι το αέριο που θα εισάγεται από την Ελλάδα θα φτάσει ως τη Μολδαβία, ενώ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν «κυρίαρχο και υπεύθυνο ρόλο» στην αναμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Ευρώπης.