Μενού Ροή
mitsotakis
Η παρέμβαση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις τιμές στο ρεύμα -Θα εξακολουθούμε να φορολογούμε τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» -Η βιομηχανία να στραφεί στα διμερή συμβόλαια για μείωση κόστους

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη στρέβλωση που παρατηρείται στην ενεργειακή αγορά με τη μεγάλη διαφορά τιμών μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Ursula von der Leyen.

Το προανήγγειλε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ κατά την οποία προέτρεψε τη βιομηχανία να στραφεί στα διμερή συμβόλαια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προέβλεψε εξισορρόπηση των τιμών από το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και ξεκαθάρισε ότι εφ’ όσον εξακολουθούν να υπάρχουν «ουρανοκατέβατα κέρδη», θα εξακολουθήσει η έκτακτη φορολόγησή τους.

«Υπάρχει μια βασική στρέβλωση σήμερα στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η Δυτική Ευρώπη για ηλεκτρική ενέργεια. Λέμε ότι έχουμε μια ενιαία αγορά, έχουμε το target model, αλλά αυτό δεν λειτούργησε τους τελευταίους μήνες.

Και πρέπει να σας πω ότι τις επόμενες μέρες θα αναδείξω το ζήτημα αυτό με μια επιστολή την οποία θα στείλω στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα von der Leyen, εξηγώντας ακριβώς το τι έγινε, όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία. Και πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία.

Κάτι δεν δουλεύει καλά. Δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Δεν αναμένω ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα αυτό, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος σοβαρά, να το αναδείξουμε ώστε να φροντίσουμε να μην έχουμε τέτοιες στρεβλώσεις ξανά στο μέλλον. Δεν τις είχαμε μέχρι τον Μάιο, το γεγονός όμως ότι έγινε αυτό μια φορά μάς κάνει πολύ ανήσυχους», επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Εγώ ήμουν αυτός ο οποίος έδωσε αγώνα στην Ευρώπη να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και από τη στιγμή που μπήκε, αρχίσαμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση. Τον ίδιο αγώνα θα δώσω και τώρα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις, για να μην έχουμε ξανά του χρόνου το καλοκαίρι αντίστοιχα φαινόμενα. Όπως ξέρετε, η Ευρώπη δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά τουλάχιστον οφείλει κάποιος να αναδείξει το πρόβλημα αυτό και να δούμε πώς μπορούμε να το διορθώσουμε».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέδειξε την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που επιφέρει το γεγονός ότι η Ουκρανία, λόγω του πολέμου, εισάγει πλέον ενέργεια, ενώ παλαιότερα ήταν εξαγωγέας. «Δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ενός ευρωπαϊκού μοντέλου», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» των ενεργειακών επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι  «βραχυπρόθεσμα αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν «ουρανοκατέβατα κέρδη». Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα, όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση».

Ερωτηθείς για τα χρωματιστά τιμολόγια, εξέφρασε την άποψη ότι «λειτούργησαν, βοήθησαν περισσότερο τον ανταγωνισμό, έτσι ώστε να μπορεί πραγματικά να λειτουργεί όπως τον είχαμε σχεδιάσει», ενώ παρέπεμψε στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας αρχή για να παρέμβει όπου υπάρχουν στρεβλώσεις.

Για το αίτημα της βιομηχανίας να στηριχθεί λόγω του ενεργειακού κόστους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε την βιομηχανία μας, όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, αλλά πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι τα νοικοκυριά. Από κει και πέρα, συζητάμε με τη βιομηχανία, ειδικά η μεγάλη βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να κάνει και άλλου είδους διευθετήσεις με διμερή συμβόλαια αγοράς ρεύματος,, για να πετύχει καλύτερο κόστος. Αλλά εκτιμούμε ότι αυτή η έξαρση των τιμών την οποία είδαμε τους τελευταίους μήνες, από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα αρχίσει σε κάθε περίπτωση να ισορροπεί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας