Μενού Ροή
Με τις εκπομπές του 2018 η ΔΕΗ φέτος θα «έμπαινε μέσα» ένα δισ. – Κι όμως ο Παναγιωτάκης επιμένει στα θερμοηλεκτρικά

Μπορεί από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνου του 2021, να δείχνουν ότι γλίτωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ δαπάνης αν οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2017 - 2018 και χρεώνονταν με τις σημερινές τιμές του CO2, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης έχει διαφορετική άποψη. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Θεσσαλία TV με το πρόγραμμα άμεσης απολιγνιτοποίησης της χώρας, δεν αυξάνονται οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά τη θέση του λιγνίτη παίρνει το εισαγώμενο φυσικό αέριο.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες της ΕΕ που είναι περισσότερο εξαρτημένη σε εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα σε ποσοστό 78% και αυτό πρέπει να αλλάξει», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ένα ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας της χώρας να συνεχίσει να είναι από την καύση λιγνίτη, στα πιο υπερσύχρονα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που έχουν και τους λιγότερους εκπεμπόμενους ρύπους.

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε θετικό ότι μειώνεται το κόστος των ΑΠΕ. «Το κακό με τις ΑΠΕ, είναι , κατέληξε, ότι είναι στοχαστικές δηλαδή τη νύχτα δεν έχουμε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ούτε όταν έχουμε άπνοια από αολικά. Για τούτο χρειαζόμαστε ενέργεια βάσης που μπορεί να μας τη δώσουν τα θερμοηλεκτρικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια..»

Η εξοικονόμηση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2021 της επιχείρησης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η μέση τιμή για τα δικαιώματα διαμορφώθηκε στα 31,7 ευρώ ανά τόνο CO2.

Οι εκπομπές διοξειδίου κυρίως από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι οι πιο ρυπογόνες, κατά τη διετία 2017 – 2018 ήταν στα επίπεδα των 30 – 32 εκατ. τόννων αλλά η δαπάνη της επιχείρησης ήταν σχετικά μικρότερη επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων κυμαίνονταν στα 5 – 10 ευρώ / τόνο.

Με τα σημερινά δεδομένα των τιμών η δαπάνη θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Ακόμα χειρότερη θα ήταν η εικόνα αν οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2005 οπότε έφθασαν τα … 52,6 εκατ. τόννους.

Με τις σημερινές τιμές του διοξειδίου αυτές οι εκπομπές θα συνεπάγονταν ετήσια δαπάνη πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει από το 2019 πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ρεύματος προκειμένου να περιορίσει την οικονομική αιμορραγία αλλά και να συμμορφωθεί προς τους εθνικούς στόχους περιορισμού των εκπομπών.

Το 2020 έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, τον περασμένο Απρίλιο ακολούθησαν οι μονάδες Καρδιάς 3 και 4 ενώ ακολουθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2021 η Μεγαλόπολη 3, το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ. Δημητρίου και το 2023 οι Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου, θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου από το 2025 (οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουνίου) προκειμένου να περιοριστεί το κόστος από τις εκπομπές διοξειδίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας