Μενού Ροή
Η αποθήκευση ενέργειας μαγνήτης για τους ενεργειακούς ομίλους – Ποιοι ερίζουν για τις άδειες

Με ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, από κυρίαρχους παίκτες του ενεργειακού κλάδου, εξελίσσεται ο τρίτος διαγωνισμός για νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες), στα οποία θα δοθούν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση, σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Η ταχύτητα προώθησης των έργων είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για να μην πάνε χαμένες μεγάλες ποσότητες ενέργειας που παράγονται από ΑΠΕ, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος λόγω της χαμηλής ζήτηση η οποία δεν ανταποκρίνεται στην υψηλή προσφορά ενέργειας.

Τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά

Helleniq Energy, Metlen, ΔΕΗ, Principia (Macquarie και Enel) θα είναι μεταξύ των ενεργειακών ομίλων που θα  βγουν… στην αρένα διεκδικώντας τις άδειες για τα έργα αποθήκευσης με τον ανταγωνισμό να χτυπά κόκκινο. Οι «μάχες» των ισχυρών του χώρου αναμένεται να ρίξουν τις ταρίφες με την αγορά να εμφανίζει τάσεις συγκέντρωσης καθώς μόνο οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τα έργα, με την μικρότερη δυνατή κρατική ενίσχυση.

Ο στόχος

Απώτερος στόχος των έργων αποθήκευσης ενέργειας είναι η διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου, η οποία θα «ισορροπήσει», σε ένα βαθμό τουλάχιστον το δίκτυο, κλείνοντας το χάσμα προσφοράς – ζήτησης ενώ καίριο ρόλο θα παίξει και η αύξηση των εξαγωγών ενέργειας που θα επιτρέψει στην χώρα μας να αξιοποιεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την παραγόμενη ενέργεια.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 23 Δεκεμβρίου. Η ΡΑΑΕΥ στο διάστημα από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 2025 θα αξιολογήσει τις αιτήσεις που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την επόμενη ημέρα 13 Φεβρουαρίου θα αναρτηθεί ο προσωρινός κατάλογος με τους επιλεγέντες και αποκλεισθέντες συμμετέχοντες.

Από τις 14 έως τις 17 Φεβρουαρίου θα γίνει η υποβολή τυχόν ενστάσεων που θα υπάρξουν, οι οποίες θα αξιολογηθούν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου και στις 20 Φεβρουαρίου θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα αξιολόγησης, δηλαδή ο τελικός κατάλογος επιλεγέντων, αποκλεισθέντων και επιλαχόντων συμμετεχόντων.

Τα έργα θα πρέπει να είναι λειτουργικά έως τις 30 Απριλίου 2026.

Ο τρίτος διαγωνισμός αφορά αυτόνομες μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW). Η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 200 Μεγαβάτ, ενώ ειδικά για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, η συνολική κατακυρούμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW, αθροιστικά για το σύνολό τους.

Η λειτουργική ενίσχυση και το νέο τοπίο

Η επιδότηση για το CAPEX (λειτουργική ενίσχυση) έχει καθοριστεί στις 200.000 ευρώ/Μεγαβάτ. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς είναι 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος). Αξίζει να σημειωθεί πως οι ταρίφες στα έργα πλέον θα περικόπτονται σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί η έκρηξη στις επενδύσεις ΑΠΕ, μία έκρηξη που δεν «σηκώνει» το ηλεκτρικό δίκτυο.

Από εδώ και στο εξής, οι επενδυτές καλούνται να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο με τις γενναιόδωρες κρατικές ενισχύσεις να κόβονται μαχαίρι. Όσοι επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα λάβουν την ενίσχυση σωρευτικά υπό μορφή επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.

Το συνολικό ποσό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης ανά ενισχυόμενο σταθμό αποθήκευσης καθορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων αναφοράς, που προσδιορίζονται μέσω της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και των καθαρών εσόδων από τη συμμετοχή του έργου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και προσαρμόζεται μέσω μηχανισμού κινητροδότησης της αποδοτικής συμμετοχής των ενισχυόμενων έργων στις αγορές κατά τη φάση λειτουργίας τους.

Η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία είχε διεξαχθεί πριν έναν χρόνο και είχαν προκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μέση τιμή λειτουργικής ενίσχυσης να φτάνει στα 49.748 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (MW/έτος) και επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ/MW. Η δεύτερη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για 288,21 MW, με μεσοσταθμική τιμή 47.680,36 ευρώ/MW/έτος και επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW.

Στον δεύτερο διαγωνισμό ηχηρά ονόματα στο ενεργειακό πεδίο είχαν δηλώσει ηχηρό παρών. Πιο συγκεκριμένα, το πράσινο φως της ρυθμιστικής αρχής έλαβαν έργα αποθήκευσης από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όμιλο Βαρδινογιάννη, CNI Ενεργειακή, Enel Green Power, Amber-Energy, Bat Solar.

Επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Aurora Energy Research, στον τρίτο διαγωνισμό αποθήκευσης ο μέσος βαθμός απόδοσης των υποψήφιων έργων αναμένεται να κυμανθεί από 3,5% έως 10,5%.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ, έως το 2030, για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά).

Με ορίζοντα το τέλος της δεκαετίας, προβλέπεται η αποθήκευση ενέργειας να αθροίζει 6,07 GW (αθροιστικά με τα έργα αντλησιοταμίευσης), σε μία προσπάθεια, μαζί με τις αναπόφευκτες περικοπές πράσινης ενέργειας και την «μεταφορά» μέρους της ζήτησης από το βράδυ στο μεσημέρι, να διασφαλιστεί η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Μέχρι το 2050, το ΕΣΕΚ βάζει τον πήχη για την ισχύ των έργων αποθήκευσης, αντλησιοταμίευση και μπαταρίες, στα 17 GW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας