Το «χαρτί» της στήριξης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τις ΗΠΑ ρίχνει στο τραπέζι ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης θέλοντας να καθησυχάσει την ενσκήψασα ανησυχία για το project μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
«Υπάρχει σαφής στήριξη από τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στο ελληνο-κυπριακό επιχειρηματικό φόρουμ στη Λευκωσία και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα έργο καλωδίωσης που δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του βυθού της θάλασσας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική».
Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι «κάθε έργο περιέχει τεχνικά, γεωπολιτικά και οικονομικά ρίσκα» και επισήμανε ότι «η διαχείριση των γεωπολιτικών ρίσκων είναι δυνατή μέσω της διπλωματίας, της επιχειρησιακής παρακολούθησης και οικονομικών συμμαχιών με επενδυτές από μεγάλες χώρες». Για το συγκεκριμένο έργο ξεκαθάρισε ότι «το γεωπολιτικό ρίσκο είναι διαχειρίσιμο».
Κανονική η χρηματοροή -Έργο υψηλής απόδοσης
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το έργο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, καθώς κατασκευάζεται το καλώδιο και συνεχίζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες για την πόντισή του, ενώ διαβεβαίωσε πως «έχει κανονική χρηματοροή και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών.
Για το ίδιο θέμα ο Κύπριος υπουργός διευκρίνισε ότι «γίνεται ανάλυση δεδομένων μέσω οίκων για διαχείριση των όποιων ρίσκων από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο». «Η πολιτική τοποθέτηση είναι ότι το έργο στηρίζεται και ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης», υπογράμμισε αποσαφηνίζοντας την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο κ. Θ. Σκυλακάκης είπε ότι πρόκειται για ένα έργο υψηλής απόδοσης, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τον Κύπριο καταναλωτή, καθώς για την Ελλάδα θα συνεισφέρει περισσότερο στην ευστάθεια του συστήματος και τη δυνατότητα διάχυσης δυναμικού ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.
«Το έργο είναι τόσο σημαντικό πολιτικά, γεωπολιτικά και ενεργειακά για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή που τελικά θα προχωρήσει κανονικά και θα δώσει μία τελείως άλλη διάσταση στο ενεργειακό σύστημα και της Κύπρου και στην ευρύτερη σύνδεση με το Ισραήλ» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
Επισημαίνεται ότι το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης ήταν κυρίαρχο στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου στη Λευκωσία.