Νέο τοπίο στα τιμολόγια ρεύματος στη λιανική θα δημιουργηθεί το 2025 μέσα από την διπλή παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του παλαιού «νυχτερινού» τιμολογίου και την εισαγωγή της δυναμικής τιμολόγησης μέσα από την ενεργοποίηση των πορτοκαλί τιμολογίων στη χρωματική ¨παλέτα». Και οι δυο πρωτοβουλίες εντάσσονται στη λογική της ενθάρρυνσης της λεγόμενης «απόκρισης της ζήτησης» (demand response), δηλαδή την σύνδεση των καταναλώσεων ρεύματος με τις τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά και την μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων φορτίων τις ώρες που υπάρχει φθηνή παραγωγή (μεσημέρι όταν «δουλεύουν στο φουλ» τα φωτοβολταϊκά και πολύ αργά το βράδυ όταν είναι χαμηλή η ζήτηση). Και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ευελπιστεί ότι θα αναδειχθούν σε πολύτιμο εργαλείο για την εξομάλυνση της καμπύλης των τιμών, την καλύτερη διαχείριση των αιχμών της ζήτησης και εντέλει την διαμόρφωση φθηνότερων τιμών για τους καταναλωτές που αποτελεί πρωταρχικό ζητούμενο.
Οσον αφορά το νέο «νυχτερινό» τιμολόγιο -που θα είναι περισσότερο…μεσημεριανό και ολίγον νυχτερινό-, ο βασικός σχεδιασμός του «κλείδωσε» σε συνέχεια συσκέψεων που είχε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τον ΔΕΔΔΗΕ και με τους παρόχους. Οι νέες ώρες φθηνότερων χρεώσεων θα είναι -εκτός απροόπτου- 12-3 το μεσημέρι και 2-5 το βράδυ για την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος-Απρίλιος) και 11-3 το μεσημέρι και 2-4 το βράδυ για την καλοκαιρινή περίοδο (Μάιος- Οκτώβριος). Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ και στο θερινό και το χειμερινό ωράριο, οι ζώνες θα παραμείνουν ίδιες και για τις 7 ημέρες της εβδομάδας και δεν θα υπάρχει ειδική ζώνη φθηνότερων χρεώσεων το Σαββατοκύριακο, ενδεχόμενο που είχε αρχικά εξεταστεί.
Στόχος είναι το νέο νυχτερινό να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι που θα γίνει βαθμιαία, αφού θα απαιτηθούν προσαρμογές στα ρολόγια «διπλής εγγραφής» τις οποίες θα κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ και για τις οποίες κατά πληροφορίες θα απαιτηθεί διάστημα περίπου 40-45 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα υπαγωγής σε νυχτερινό τιμολόγιο -και πλέον σε κάποιο διζωνικό τιμολόγιο- έχουν περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Όπως ανάφερε στη σύσκεψη ο Διαχειριστής, από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί ο διάδοχος του νυχτερινού τιμολογίου, η μετάβαση σε διζωνικό τιμολόγιο θα γίνει σταδιακά. Για το πρώτο «κύμα» παροχών θα χρειαστεί 1 με 1,5 μήνας, κάτι που σημαίνει πως τα νέα ωράρια θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Χρήση του «νέου νυχτερινού» θα μπορούν να κάνουν οι περίπου 1,5 εκατ. καταναλωτές που διαθέτουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Για 150.000 περίου παροχές με μετρητή διπλής εγγραφής, δεν γίνεται να αλλάξουν οι ζώνες μειωμένων τιμών λόγω τεχνικών προδιαγραφών και οι καταναλωτές που τις διαθέτουν θα παραμείνουν στο υφιστάμενο νυχτερινό τιμολόγιο.
Στα χέρια του ΥΠΕΝ η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για το πορτοκαλί τιμολόγιο
Την ίδια στιγμή, θέμα λίγου χρόνου φαίνεται πως είναι να μπουν στην πρίζα τα δυναμικά (πορτοκαλί) τιμολόγια, καθώς το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την εισήγηση της ΡΑΕΕΥ για το πλαίσιο δυναμικής τιμολόγησης και ετοιμάζει την Υπουργική Απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για το λανσάρισμα των πρώτων πορτοκαλί τιμολογίων, χρήση των οποίων θα μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές με «έξυπνο» μετρητή.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική που προτείνει η ΡΑΑΕΥ, τα πορτοκαλί τιμολόγια θα έχουν ωριαία χρέωση. Δηλαδή για κάθε ημέρα θα διαμορφώνονται 24 χρεώσεις προμήθειας που θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας (έως τις 17.00), στη λογική της ex ante τιμολόγησης. Μέχρι τις 20.00 της προηγούμενης ημέρας, οι πάροχοι θα πρέπει να ειδοποιούν τους πελάτες τους για τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παροτρύνοντάς τους να αποφύγουν την κατανάλωση.
Πορτοκαλί τιμολόγια θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά οι προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών. Ο σχετικός πίνακας θα επικαιροποιείται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Ιουνίου, υπόχρεες εταιρείες είναι οι ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και ZeniΘ.
Οι καταναλωτές με έξυπνους μετρητές που θα μπορούν να πάρουν πορτοκαλί τιμολόγια μόλις αυτά ξεκινήσουν να προσφέρονται είναι κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις της μέσης τάσης και εταιρείες στη χαμηλη τάση με μεγάλες καταναλώσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής ζήτησης για ρεύμα. Από την πρώτη στιγμή θα μπορούν να συμβληθούν σε πορτοκαλί προϊόντα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με παροχές πάνω από 25 kVA). Για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η εφαρμογή τοποθετείται 12 μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.