Σε ετοιμότητα παραμένει η κυβέρνηση για να “φρενάρει” την ενεργειακή ακρίβεια, που “δείχνει” τους τελευταίους μήνες τα “δόντια” της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μηνιαία βάση η άνοδος, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, των τιμών στον ηλεκτρισμό είναι στα 4,2% και σε ετήσια βάση στο 7%.
Ήδη, χθες, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο, που ανέρχονται στο 1,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα οδηγώντας τις τιμές στα “πράσινα” τιμολόγια σε επίπεδα πέριξ των 14 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Η επιδότηση αφορά μόνο τα οικιακά τιμολόγια για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις η επιδότηση εξετάζεται να δοθεί μετά τις χρεώσεις Φεβρουαρίου.
Μάλιστα χθες ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε έτοιμος και για νέα παρέμβαση σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου των τιμών. «Θα περιμένουμε να δούμε και τις τιμές του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν άπαξ και οι επιδοτήσεις θα αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο και αν κριθεί αναγκαίο και για τον Φεβρουάριο.
Καταφύγιο τα μπλε
Ωστόσο, όπως καταφαίνεται και από τα νούμερα, τα πράσινα παραμένουν ένα “ακριβό σπορ” σε σχέση με τα σταθερά, που ειδικά την τελευταία περίοδο προσέφεραν οι πάροχοι, έστω κι αν έχουν “τσιμπημένα” πάγια, συνήθως, διπλάσια, σε σχέση με τα ανάλογα των πρασίνων. Βέβαια, ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένων καταναλώσεων τα οφέλη είναι σημαντικά μια και οι τιμές ανά κιλοβατώρα είναι “κλειδωμένες” σε ανταγωνιστικά επίπεδα ακόμη και με προσμέτρηση των παγίων.
Σημειώνεται ότι τα μπλε οι τιμές ξεκινούν από 8,5 λεπτά. Ενδεικτικά, το σταθερό πρόγραμμα Value Secure της Protergia έχει τελική τιμή προμήθειας με έκπτωση συνέπειας 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο 9,90 ευρώ τον μήνα. Υπολογίζοντας ότι τη μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού στις 300 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 25,5 ευρώ και με το πάγιο μαζί διαμορφώνεται στα 35,4 ευρώ.
Συγκριτικά το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 13,9 λεπτά, όντας από τα πλέον ανταγωνιστικά στο είδος του και χωρίς να έχει προϋποθέσεις συνέπειας. Έτσι η χρέωση για την ίδια κατανάλωση είναι στα 46,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του μηνιαίου παγίου των 5 ευρώ.
Τάση προς τα μπλε
Με την εικόνα, πάντως, αβεβαιότητας να κυριαρχεί στην αγορά ενέργειας οι προμηθευτές θέλοντας και οι ίδιοι να “θωρακίσουν” τη θέση τους αλλά και να δώσουν λύσεις στους καταναλωτές “φουλάρουν” μηχανές τους με εμπορικές πολιτικές προώθησης των μπλε.
Με βάση, το σχετικό ιστότοπο της ΡΑΑΕΥ, όπου αναρτώνται τα τιμολόγια ρεύματος, για τον Ιανουάριο, στην κατηγορία των σταθερών τιμολογίων υπάρχουν 18 διαφορετικές επιλογές εκ των οποίων οι έξι αφορούν σε προϊόντα εξάμηνης διάρκειας.
Βέβαια, από τις 17 Ιανουαρίου σταματά η διάθεση σταθερών μπλε τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο με βάση ευρωπαϊκής οδηγία. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη ενημερώσει τους προμηθευτές πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από τις 17 Ιανουαρίου. Ετσι, από αυτή την ημερομηνία και μετά οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να διαθέτουν προϊόντα με χρωματική μπλε, δηλαδή σταθερά, με διάρκεια εξάμηνη ή οκτάμηνη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η ΡΑΕΕΥ σημειώνει πάντως πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταβατικά τα υφιστάμενα μπλε τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο. Επομένως, όσοι καταναλωτές έχουν συμβληθεί σε ένα τέτοιο προϊόν θα παραμείνουν σε αυτό μέχρι τη διάρκεια λήξης της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές θα μπορούν να παρέχουν προϊόντα με σταθερή χρέωση δηλαδή κλειδωμένη τιμή για μικρότερο διάστημα από 12 μήνες ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα θα καταχωρίζονται πλέον στα μεικτά τιμολόγια, δεν θα μπορούν να διαφημίζονται σαν σταθερά και θα ανήκουν στην κατηγορία των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων.Ηδη, βέβαια, κάποιοι προμηθευτές έχουν προβλέψει την ανανέωση σε κυμαινόμενο τιμολόγιο.
Τα κίτρινα
Ανταγωνιστικές τιμές, σε επίπεδα κοντά στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα έδιναν μέχρι σήμερα τα “κίτρινα” ωστόσο καθώς οι τιμές τους καθορίζονται ex post ενέχουν δείκτες αβεβαιότητας λόγω της ασταθούς συγκυρίας.
Πάντως χθες ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε πιθανές επιπτώσεις στις τιμές από τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Δεν προβλέπω ότι θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση των τιμών», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης για να προσθέσει: «Εκτός κι αν έχουμε άσχημες καιρικές συνθήκες ή αν συμβεί κάποιο γεγονός το οποίο δεν μπορούμε τώρα να προβλέψουμε».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη ως προς τα θέματα επάρκειας αερίου. Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε: «Στην Ελλάδα είμαστε καλυμμένοι γιατί προμηθευόμαστε και LNG. Σε μας το LNG κοστίζει φθηνότερα σε σχέση με το ρωσικό αέριο, για αυτό και είμαστε σε διαμάχη με την Gazprom», συμπλήρωσε εννοώντας την προσφυγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Διαιτησία για τη σύμβαση προμήθειας αερίου.