Νέο “σήμα κινδύνου” εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία σε σχέση με το ενεργειακό κόστος που καλείται να αντιμετωπίσει. Μάλιστα ζητεί άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία. Πριν λίγες μέρες, ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης, δηλαδή, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε παρέμβασή του στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής είχε τονίσει την ανάγκη για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ρεύματος για την μεταποίηση και συνολικά την παραγωγή, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να υφίσταται ως οικονομικός κλάδος.
Στο φόντο, δε, αποφάσεων άλλων κρατών μελών που προωθούν μέτρα στήριξης ο κ. Κοντολέων εκπέμπει νέο “σήμα SOS” σε συνέχεια και των διαφαινόμενων διατακτικών προθέσεων της κυβέρνησης για ενισχύσεις για τις ελληνικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει ο κλάδος, καλούνται να πληρώνουν το ρεύμα με τιμές της τάξης των 170 ευρώ/MWh. “Η ελληνική βιομηχανία είναι μεσοπέλαγα αντιμέτωπη με τα κύματα χωρίς καμία βοήθεια……” αναφέρει ο κ. Κοντολέων ζητώντας από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας αλλά και άλλων κρατών μελών.
Συγκεκριμένα, με βάση όσα αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η ΕΒΙΚΕΝ, η Βουλγαρία από τον περασμένο Ιούνιο έχει εγκρίνει ειδικό μηχανισμό επιδότησης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνάει το όριο των 90 ευρώ/MWh. Μάλιστα πρόσφατα και παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της παράτασης ισχύος του προϋπολογισμού του 2024, ενέκρινε παράταση του προαναφερόμενου μηχανισμού για όλο το 2025. Όπως προβλέπεται το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος.
“Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν στηρίζουμε τη βιομηχανίες έντασης ενέργειας , όταν μάλιστα εκτός της τιμής του χρηματιστηρίου που κινείται σε υψηλά επίπεδα βλέπουμε κανείς υπεύθυνος να μην ασχολείται με την εκτόξευση των τιμών στη χρέωση των uplifts” αναφέρει με έμφαση ο κ. Κοντολέων και σημειώνει ότι τα ποσά αυτά από τις ανοδικές κινήσεις κερδοσκοπίας φτάνουν ακόμη και τα 500εκ € επιπλέον σε ετήσια βάση . “Είναι κάτι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο” σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ζητώντας τουλάχιστον την παράταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Προσωρινού Πλαίσιο Κρίσης (Temporary Crisis Framework -TCΤF). μέχρι το 2030, κάτι που ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν με πρόσφατη επιστολή του, με ημερομηνία 2/1/2025 ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει κάποιο σχήμα άμεσης επιδότησης για τις μεγάλες βιομηχανίες καθώς έχουν άλλα εργαλεία στη διάθεσή τους για να “αμυνθούν” στη ενεργειακή ακρίβεια τονίζοντας ότι η οικονομική στήριξη που έχει προαναγγελθεί θα αφορά μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις ισχύος έως 35 KVA.
Επίσης, ήδη, η η ΕΒΙΚΕΝ έχει αναδείξει και το ζήτημα του κόστους στην Αγορά Εξισορρόπησης το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τον περασμένο Οκτώβριο και φθάνει τα 25 ευρώ/MWh. Όπως έχει τονίσει σε δημόσιες παρεμβάσεις της υπάρχουν προσφορές παικτών στην Αγορά Εξισορρόπησης που φθάνουν και τα 1000 ευρώ/MWh, ενώ τονίζει πως το επιπλέον κόστος από την αύξηση των τιμών στην συγκεκριμένη Αγορά φτάνει τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.