Μια “ανάσα” πριν τα 200 ευρώ/MWh κινείται σήμερα σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος, έχοντας κλείσει, στη χθεσινή συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στα 197,86 ευρώ/MWh με αύξηση 34,69% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
Το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο μείγμα παραγωγής με ποσοστό 57,69%, ενώ οι ΑΠΕ έχουν το 16,94%. Αυξημένη είναι η συμμετοχή του λιγνίτη με ποσοστό 10,49%.
Ουσιαστικά η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει την έντονα ανοδική εικόνα όλου του μήνα στη χονδρική αγορά, που αναπόφευκτα, αναμένεται να οδηγήσει σε ανοδική πίεση στις χρεώσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις στο τέλος της εβδομάδας την ώρα που η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Ενέργειας διαμορφώνεται στα 152,54 ευρώ ανά MWh. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο χονδρικής τιμής από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ξεκίνησε ο νέος ανοδικός κύκλος στην αγορά ηλεκτρισμού.
Έτσι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τέσσερις μέρες πριν κλείσει ο μήνας (τρεις συνεδριάσεις στο ΕΧΕ) η άνοδος της Τιμής Επόμενης Μέρας είναι της τάξης του 14%, σε σχέση με την ΤΕΑ του Ιανουαρίου, που ήταν στα 135,13 ευρώ ανα MWh, από 129,81 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο και 137,42 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο.
Πάντως, οι υψηλές τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο φαίνεται να “χωνεύουν”, όπως συμβαίνει στην ελληνική αγορά, τις αυξημένες τιμές αερίου των προηγούμενων εβδομάδων. Πάντως, η τιμή του συμβολαίου TTF έχει υποχωρήσει στα 46 ευρώ ανά MW από τα 58 ευρώ ανά MWh που ήταν στις 10 Φεβρουαρίου.
Ανάλογη, βέβαια, είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφεται αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 200,42 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία στα 210,42 ευρώ/MWh. Αντιθέτως στην Αυστρία η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη στα 138,6 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 91,05 ευρώ/MWh. Στη Γαλλία η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι ακόμη χαμηλότερη στα 86,75 ευρώ/MWh και στην Ιβηρική στα 78,57 ευρώ/MWh. Στα 143,13 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η τιμή στην Ιταλία ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κόσοβο με 241,25 ευρώ/MWh.
Στο φόντο αυτό και πάλι οι προμηθευτές θα βρεθούν σε "πίεση" για αυξήσεις, αν και η χονδρική τιμή ρεύματος δεν είναι το μόνο "βαρόμετρο" για την τελική τιμή λιανικής. Και βέβαια, εφόσον "ξεφύγουν" πάλι οι τιμές πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει και τον Μάρτιο την πολιτική των επιδοτήσεων, που ους προηγούμενους μήνες είχαν διαμορφωθεί στο 1,5 λεπτό/KWh.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, η Protergia της METLEN ανακοίνωσε τη διατήρηση σταθερής της χρέωσης για το «πράσινο» τιμολόγιο, για ένατο μήνα στα 0,159 ευρώ/KWh είναι πολύ πιθανό και η ΔΕΗ να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο το δικό της τιμολόγιο.