Τριπλή παρέμβαση ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προσπάθειά του να μειώσει το ενεργειακό κόστος.
Οι αρχικές σκέψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις. Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, θα δοθεί έμφαση στις απώλειες στο δίκτυο διανομής, τα κόστη εξισορρόπησης (τον ΛΠ-3), καθώς και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθείστις απώλειες από τις ρευματοκλοπές, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, όπως επίσης, το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης. Οι απώλειες δικτύων για παράδειγμα αυξήθηκαν στο 11,4% το 2023, από 5,9% που ήταν πριν από μια δεκαετία στην Ελλάδα.
«Στο μικροσκόπιο» θα τεθεί και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο διανομής της ηπειρωτικής χώρας, το οποίο είναι αρκετά ενισχυμένο. Συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται με πετρέλαιο από τοπικούς σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ και πληρώνουν για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν. Οι αυξήσεις οφείλονται σε κάποιο βαθμό στα υψηλά επίπεδα στα οποία κινούνται αυτή τη στιγμή οι τιμές των δικαιωμάτων CO2. Η ηλεκτροδότηση των νησιών συνεπώς έχει ένα μεγάλο κόστος το οποίο θα μειωθεί με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Σε περίοπτη θέση για το ΥΠΕΝ βρίσκονται και οι κοινωνικά ευάλωτοι διότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στη χώρα.
Διεθνείς συνεργασίες
Στις εξελίξεις τις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στις διεθνείς διασυνδέσεις αναφέρθηκε χθες, εξάλλου, ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.
Μιλώντας στο συνέδριο Geopolitics, Connectivity, and Energy Security, An Athens Conversation, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι «σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά, προσπαθώ να επιστρέψω στα βασικά. Σήμερα γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο ηλιακό δυναμικό, μεγάλο αιολικό δυναμικό, και είναι απολύτως λογικό να το εκμεταλλευτούμε αυτό.
Η γεωγραφία μας μάς δίνει επίσης την ευκαιρία να διαδραματίσουμε περιφερειακό ρόλο. Τώρα, όταν κάνω zoom out και κοιτάζω την Ελλάδα, την Eastmed, τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική, αυτό που βλέπω είναι τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας. Για να δούμε έναν χάρτη του ηλιακού δυναμικού της Ευρώπης, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται πραγματικά σε καλή θέση.
Με το zoom out, τότε βλέπουμε την Αίγυπτο και η κλίμακα αλλάζει πάλι. Η Ελλάδα ξαφνικά πηγαίνει από πραγματικά καλή θέση σε μέτρια θέση. Το ηλιακό δυναμικό στην Αίγυπτο είναι πολύ μεγαλύτερο. Η Αίγυπτος έχει επίσης μεγάλο αιολικό δυναμικό».
Το πρόβλημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όταν σκέφτεται τη συνδεσιμότητα, ειδικά με τη βόρεια Αφρική, είναι ότι αν φέρεις ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, υπάρχει πάρα πολλή, υπογραμμίζει ο κ. Τσάφος.
«Σε επίπεδο ΕΕ έχουμε 27 αγορές ραμμένες μαζί. Πρέπει να φύγουμε από αυτό και να πάμε σε μία αγορά και στο τι μπορεί η κάθε χώρα να συνεισφέρει σε ολόκληρη την αγορά. Στη συνέχεια, αν ρωτήσετε, όχι τι μπορεί να κάνει η Βόρεια Αφρική για την Ελλάδα, αλλά τι μπορεί να κάνει η Βόρεια Αφρική για την Ευρώπη, παίρνετε μια πολύ διαφορετική απάντηση», καταλήγει ο ίδιος.