To πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας κατά την επικείμενη χειμερινή περίοδο.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για καθιερωμένη διαδικασία που λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο, πριν από την έναρξη της χειμερινής και της θερινής περιόδου αντίστοιχα, η σύσκεψη αποκτά μια ξεχωριστή σημασία λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει με σφοδρότητα την παγκόσμια και ειδικά την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων της ανεξάρτητης αρχής, Δημήτρης Φούρλαρης, στελέχη των Διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ και των ηλεκτροπαραγωγών.
Οι λιγνιτικές
Στο επίκεντρο της σύσκεψης αναμένεται να βρεθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεδομένου και του ξεκάθαρου μηνύματος που έστειλε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ότι για να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέες που να αναπληρώνουν τη χαμένη ισχύ.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να παρατείνει τη λειτουργία της Μεγαλόπολης 3, η οποία πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία της στις αρχές του 2022.
Κατά τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της στρατηγικής εφεδρείας, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα για τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση κατ’ επέκταση.
Στρατηγική εφεδρεία
Η κυβέρνηση υπέβαλε την πρότασή της τον περασμένο Ιούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, που θα εφαρμοστεί για δύο έτη και θα αντισταθμίζει το ελάχιστο κόστος συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποσυρθούν.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, απομένει η υποβολή μελέτης επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ στον ACER, τον οργανισμό της ΕΕ για τη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας.
Στη συνέχεια ο ACER θα υποβάλει τη γνωμοδότησή του προς τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της Κομισιόν για τη στρατηγική εφεδρεία αναμένεται στις αρχές του 2022 και δεν αποκλείεται να συμπέσει χρονικά με την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που έχει υποβάλλει η Ελλάδα (market reform plan).