Τα πάνω κάτω συνεχίζει να φέρνει στην τάση μείωσης των μεριδίων που υπήρχε πριν την ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ.
Με όπλο την εκπτωτική της πολιτική, το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα σταθερό τιμολογίου που λανσάρισε και την αίσθηση του ασφαλούς καταφυγίου που δημιουργήθηκε στους καταναλωτές, ξανά μετά από χρόνια, η ΔΕΗ αυξάνει τα μεριδιά της στην αγορά του ρεύματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, για τον μήνα Νοέμβριο η ΔΕΗ βρέθηκε να διατηρεί ποσοστό 63,5%, οριακά υψηλότερο από τον Οκτώβριο που κατέγραφε 63,4% και σαφώς υψηλότερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου που είχε πέσει ελαφρώς στο 62%.
Όσον αφορά στα μερίδια των ιδιωτών προμηθευτών, τον περασμένο μήνα η Protergia κατείχε το 7,02% της προμήθειας, ο ΗΡΩΝ το 6,81%, η Elpedison το 6,12%, η NRG το 4,18% και η Watt & Volt το 2,42%.
Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και η προβολή της έκπτωσης που κάνει από την κυβέρνηση ήδη από τον Σεπτέμβριο έκαναν τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν την εταιρεία με την αίσθηση του καταφυγίου, στην ενεργειακή κρίση. Τα ανταγωνιστικά της τιμολόγια δημιούργησαν, δε, και αντιδράσεις στους άλλους προμηθευτές, που δεν δίστασαν να πουν ότι η ΔΕΗ πουλά σε τιμές κάτω του κόστους.
Το σταθερό
Την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2021 είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ, με «όπλο» το σταθερό τιμολόγιό της είχε καταφέρει να αναστρέψει τη ροή της εξόδου συνδρομητών προς τους ιδιώτες προμηθευτές, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες νέους συνδρομητές, που εγκατέλειψαν ιδιωτικές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ εφαρμόζει από τις 3 Δεκεμβρίου διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για το πρόγραμμα myHome Enter, μέσω του οποίου προσφέρει σταθερή τιμολόγηση για ένα 12μηνο.
Οι βασικές διαφορές είναι δύο: το «κλείδωμα» σταθερής τιμής μειώνεται από δύο σε ένα χρόνο, ενώ η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι διαμορφώνεται σε 0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις χρεώσεις ημέρας.
Με τη νέα τιμολόγηση, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι από τον Δεκέμβριο δημιουργείται νέα ισορροπία μεταξύ ΔΕΗ και ανταγωνισμού, αν και είναι νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί αν μειώνεται το μερίδιο της ΔΕΗ.
Ο ρόλος της
Παράλληλα, οι πάροχοι αφήνουν υπαινιγμούς και για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την εξόφληση των οφειλών της στους διαχειριστές του συστήματος, σημειώνοντας ότι όσοι πληρώνουν με συνέπεια αυτές τις οφειλές βρίσκονται σε δυσμενή θέση έναντι της ΔΕΗ.
Όπως είχε πει σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αν η ΔΕΗ πούλαγε κάτω του κόστους δε θα είχε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 626,5 εκατ. για το πρώτο 9μηνο του 2021. Επίσης, έκανε την εκτίμηση ότι θα μειωθεί κοντά στο 50% το μερίδιο της ΔΕΗ σταδιακά τα επόμενα χρόνια.