Την αύξηση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση λόγω της ζοφερής κατάστασης στις διεθνείς αγορές ενέργειας, παρά τη σημαντική υποχώρηση στην τιμή του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου που σημειώθηκε την Τετάρτη.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες δέκα ημέρες, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται με σφοδρότητα από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Τον χρόνο των νέων ανακοινώσεων προσδιόρισε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στα νέα, άκρως ανησυχητικά δεδομένα που διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς.
Και από προϋπολογισμό
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις εάν οι νέες επιδοτήσεις θα αφορούν στους λογαριασμούς του Μαρτίου ή του Απριλίου.
Όπως προσθέτουν, τα νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα αυξημένα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, ενώ δεν αποκλείεται να δεσμευθούν και πόροι από τον προϋπολογισμό.
Άλλωστε, η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που μαίνεται εδώ και έξι μήνες και έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες 15 ημέρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οδηγεί αναπόφευκτα σε παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης πανευρωπαϊκά.
Η νέα πραγματικότητα που παγιώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αποτελεί ισχυρότατο σοκ για ολόκληρη την Ευρώπη.
Τρίτη χαμηλότερη ..άλλα πάνω από 322 ευρώ
Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έχει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου την τρίτη μέση χαμηλότερη τιμή ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι το κόστος για μία ηλεκτρική MWh έχει σκαρφαλώσει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 322,31 ευρώ.
Στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκονται η Βρετανία με 395,98 ευρώ/MWh, η Ελβετία με 392,79 ευρώ/MWh και η Ιταλία με 392,49 ευρώ/MWh.
Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται και μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με αρκετές επιχειρήσεις – ειδικά βιομηχανικές μονάδες – να εξετάζουν σοβαρά ακόμα και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της λειτουργίας τους, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα, έστω και σε προσωρινή βάση, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να μη βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μείωσης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ). Στην Ελλάδα, ο ΕΦΚ στη βενζίνη ανέρχεται σε 0,7 ευρώ ανά λίτρο και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ η τιμή της επιβαρύνεται και με ΦΠΑ 24%.