Μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις κατέγραψαν τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το Μάιο (-11%), σύμφωνα με τον δείκτη HEPI που καταρτίζεται από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT και παρακολουθεί την πορεία των τιμολογίων σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. H Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα όπου κατεγράφη αισθητή αποκλιμάκωση τον προηγούμενο μήνα, καθώς η μέση λιανική τιμή (που προκύπτει από σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιδοτήσεις) διαμορφώθηκε στα 26,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 29,62 λεπτά ανά KWh τον Απρίλιο). Η Αθήνα τοποθετείται ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. που ήταν 26,52 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Μάιο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η γενική τάση που προκύπτει για τον Μάιο είναι η διατήρηση των λιανικών τιμών στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Απρίλιο. «Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εξάμηνης πτωτικής τάσης, η οποία οδήγησε στη μείωση των λιανικών τιμών κατά 22%, σε σχέση με την κορύφωση που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2022», τονίζεται μεταξύ άλλων.
Το ότι η Ελλάδα (Αθήνα) δεν ακολούθησε το «ρεύμα» σταθεροποίησης των τιμολογίων που καταγράφηκε στην Ευρώπη συνδέεται με την επιδότηση ύψους 1,5 λεπτών του ευρώ ανά KWh που δόθηκε το Μάιο και που οδήγησε σε ακόμη μικρότερα επίπεδα τις τελικές τιμές ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Επομένως, η εγχώρια λιανική τιμή συνέχισε να αποκλιμακώνεται, με «κύρια αιτία το γεγονός ότι διατηρήθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις (σ.σ. αν και με αισθητά μειωμένη ένταση…) παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των χονδρεμπορικών τιμών», όπως τονίζεται στο δελτίο, στο οποίο επίσης γίνεται αναφορά στο σχέδιο επέκτασης των μέτρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η μείωση των οικιακών τιμολογίων είχε ως συνέπεια η Αθήνα να υποχωρήσει στην κατάταξη των 22 ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με κριτήριο τη μέση λιανική. Έτσι, τον Μάιο ήταν η 12η ακριβότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από την 9η θέση που είχε καταλάβει τον Απρίλιο.
Καθώς τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς δεν μεταβάλλονται τον Ιούνιο (μήνα για τον οποίο έχει επίσης αποφασιστεί κρατική επιδότηση 1,5 σεντ/κιλοβατώρα σε τοπίο περαιτέρω αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών), αυτό προοιωνίζεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάτι που αποτυπώνεται και στις μειωμένες χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιούνιο στις 20 Μάϊου, οι οποίες -λαμβανομένης υπόψη και της επιδότησης- οδηγούν σε μέση μείωση της τάξης του 10% των τελικών λιανικών χρεώσεων σε σχέση με τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού για τον Μάιο ήταν 105 ευρώ/MWh, ενώ για τον Ιούνιο διαμορφώνεται -μέχρι στιγμής- στα 82 ευρώ/MWh.