Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο το καλοκαίρι με αυξημένες τις μέρες του καύσωνα οδήγησαν σε άνοδο της κατανάλωσης ρεύματος βάζοντας “φρένο” στη συνεχόμενη μείωσή της, που καταγραφόταν εδώ και μήνες. Τα στοιχεία μάλιστα από το μηνιαίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούλιο θέτουν επί τάπητος κι άλλο ένα ζήτημα, που “γεννά” η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας και αφορά τις αυξημένες ανάγκες ενεργειακής κάλυψης αλλά και των τρόπων και πηγών ενέργειας που θα τις καλύψουν.
Αναλυτικά με βάση τον ΑΔΜΗΕ η συνολική ζήτηση ρεύματος εμφάνισε θετικό πρόσημο, τον Ιούλιο της τάξης του 9,68% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Να σημειωθεί ότι από πέρυσι τον Ιούλιο καταγράφεται πτώση της ζήτησης ξεκίνησε από πέρσι τον Ιούλιο, λόγω της προσπάθειας εξοικονόμησης που έκαναν οι καταναλωτές, ένεκα και των υψηλών τιμών στη λιανική αγορά, αλλά και των μέτρων για εξοικονόμηση, της κυβέρνησης σε εφαρμογή των οδηγιών και από την Ε.Ε.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 5.505 GWh, με τη μέγιστη, στις 10.296 GWh, να καταγράφεται στις 26 Ιουλίου και την ελάχιστη, στις 4.334 GWh, στις 2 Ιουλίου, οπότε δεν είχαν «σκάσει» ακόμη οι καύσωνες.
Πάντως, η συνολική ζήτηση στο 7μηνο του 2023 διατηρεί αρνητικό πρόσημο, είναι, δηλαδή, μειωμένη κατά 5,73% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης προέρχεται από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (-6,14%), ενώ στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) είναι στο -5,50%.
Από την άλλη πλευρά, η συνολική εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή τον Ιούλιο εμφανίζεται μειωμένη κατά 13,45%, με τις αυξημένες εισαγωγές να καλύπτουν τις ανάγκες της ζήτησης. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές περιορίστηκαν κατά πολύ, ήταν μόλις 160 GWh, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 879 GWh.
Σε σχέση με το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, τον Ιούλιο οι ΑΠΕ συμμετείχαν με 38,7% στην “πίτα”, το φυσικό αέριο με 39,9% και οι λιγνίτες με 12,4%. Ενισχυμένη ήταν και η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών, με 9%.
Η θέση των εταιριών στην αγορά
Σε σχέση με τα μερίδια των “παικτών” η ΔΕΗ αύξησε το μερίδιο της (σε όλες τις τάσεις χαμηλή, μέση, υψηλή) φτάνοντας 58,79%, έναντι 54,83% του Ιουνίου.
Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η ΗΡΩΝ, με 9,24%, λόγω και του λειτουργεί ως ενδιάμεσος στο 10ετές PPA που συνήψε η ΔEΗ με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Mytilineos, με 7,74% και ακολουθούν, Elpedison με 5,73%, NRG με 5,29%, Φυσικό Αέριο με 3,07%, Watt & Volt με 2,99%, ΖΕΝΙΘ με 2,56% και Volterra με 1,80%.