Μενού Ροή
Κόκκινη σημαία σε ενεργειακούς τουρίστες με οφειλές σηκώνουν ΥΠΕΝ και προμηθευτές ρεύματος

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η  πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ)  για την αλλαγή του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου του «ενεργειακού τουρισμού», του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση ο κλάδος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον Υπουργό ΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών της ΡΑΕΕΥ (με επικεφαλής το μέλος της Κωνσταντίνο Τσιμάρα) και του ΔΕΔΔΗΕ (με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τάσο Μάνο) αποφασίστηκε η δρομολογούμενη λύση (που θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ) να στηριχθεί στην εισήγηση του Ρυθμιστή που έχει στο επίκεντρό της το debt flagging, δηλαδή την γνωστοποίηση σε όλους τους παρόχους  για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω ενημέρωσης του συστήματος «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ από την εταιρεία προμήθειας που μένει με το χρέος όταν ο καταναλωτής αλλάξει πάροχο. Όπως προτάθηκε χθες, στους δυο ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, ο προμηθευτής θα μπορεί να σημάνει τον πελάτη ως «κόκκινο».

Τι περιμένει τους «κόκκινους» πελάτες

Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα μετακίνησης, εάν δεν έχει ενεργοποιηθεί εντολή αποκοπής. Εάν ο «κόκκινος» πελάτης στην πορεία εξοφλήσει το χρέος του ή προχωρήσει σε διακανονισμό, τότε θα «ξεκοκκινίζεται» από τον παλαιό προμηθευτή Εάν όμως δεν προβεί σε καμία κίνηση  (και δεν διακανονίζει το χρέος του αν και έχει ενημερωθεί άρα μπορεί να λογιστεί ως στρατηγικός καταναλωτής), τότε ο παλαιός πάροχος θα έχει δικαίωμα να δώσει εντολή αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ για τον πρώην πελάτη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ  επιφυλάχθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στην πρόταση της ΡΑΕΕΥ, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των προμηθευτών ( κάποιοι εκ των οποίων έχουν προτείνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα αναδοχής του χρέους προς τον παλαιό πάροχο, κάτι όμως που δύσκολα μπορεί να προχωρήσει αν δεν είναι σε εθελοντική βάση…)  αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ που επισήμανε ότι δεν μπορεί να αναλάβει καμία ευθύνη για την ορθότητα των στοιχείων που θα δίνουν οι πάροχοι στο σύστημα «Θαλής».

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι η νέα ρύθμιση να είναι συμβατή με την απόφαση του ΣτΕ  σύμφωνα με την οποία πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών και παράλληλα να μην ενθαρρύνονται οι 25.000-30.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σκυλακάκη, που έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η συσσώρευση χρεών στους προμηθευτές έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των συνεπών καταναλωτών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εισηγήθηκε να «κλείνει ο διακόπτης» για αυτούς που αφήνουν συστηματικά απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.  Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπίζονται μετά από διερεύνηση των στοιχείων τους σε περίοδο 5ετίας με συνεργασία ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΑΕ.

Τέλος στη μετακίνηση πελατών

Σε κάθε περίπτωση, προσδοκάται ότι με τα μέτρα που δρομολογούνται θα δοθεί τέλος στο φαινόμενο της μετακίνησης πελατών σε νέο πάροχο ρεύματος αφήνοντας «φέσι» στον προηγούμενο  που εκτιμάται ότι  δημιουργήσει οφειλές της τάξης των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία. Φαινόμενο που οξύνθηκε κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, καθώς στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν η μετακίνηση ακόμα και σε μηνιαία βάση γινόταν χωρίς καμία κύρωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας