Προβληματισμό προκαλεί το επεισόδιο της δολιοφθοράς της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, που έγινε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, όπως κατήγγειλε ο ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα το περιστατικό κρίνεται, στη δεδομένη συγκυρία, που το έργο τρέχει με ρυθμό με στόχο την ολοκλήρωση του ως το 2025, ως εξαιρετικό σοβαρό. Εκτιμάται, δε, ότι δεν πρόκειται για ένα απλό περιστατικό κλοπής καλωδίων ή εξοπλισμού όπως συμβαίνει σε πολλά σημεία της χώρας από κάποιες ομάδες, αλλά για μια εσκεμμένη ενέργεια που στόχο έχει να καθυστερήσει το έργο της διασύνδεσης.
Να σημειωθεί ότι η έγκαιρη ολοκλήρωσή της είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο για την οικονομία της Μεγαλονήσου, όσο και για την “τσέπη” των καταναλωτών, καθώς με το εν λόγω έργο θα προκύψει όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ, που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.
Η δολιοφθορά έγινε στον εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ, στο μηχάνημα που τοποθετεί το καλώδιο και ονομάζεται εκτυλίχτρια και επί του παρόντος δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος αποκατάστασης του.
Όπως έγινε γνωστό από τον ΑΔΜΗΕ την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, σημειώθηκε η δολιοφθορά και έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα.
Από την πλευρά του ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών.
Παράλληλα η Αστυνομία ανέλαβε τη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται παράλληλα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΑΔΜΗΕ «στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση. Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και -ακόμα χειρότερα- την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού».
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.
Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτη (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη (μείωση χρεώσεων ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.