Μενού Ροή
Ανάλυση: Πως εξηγείται η βουτιά στις τιμές των πράσινων τιμολογίων (διαγράμματα)

Το πρωί σήμερα ανακοινώθηκαν στο invoices.rae.gr οι τιμές χρέωσης της KWh στα πράσινα και στα μπλε τιμολόγια. Αυτό που διαπιστώθηκε για τον μήνα Μάρτιο είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών χρέωσης της KWh σε σχέση με τον Φεβρουάριο για τα πράσινα τιμολόγια κατά 26,67% και κατά 42% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, όπως φαίνεται και στο γράφημα 1.

 

grafima

Γράφημα 1

 Οι καμπύλες μεταβολής των τιμών χρέωσης ανά μήνα και ανα πάροχο φαίνονται στο γράφημα 2. Η χαμηλότερη τιμή είναι στα 8,18 λεπτά από την ΕΛΙΝΟΙΛ και η ακριβότερη στα 11,50 από την VOLTERRA (βλέπε γράφημα 2).

Η πτώση των τιμών συνέβη διότι ο Φεβρουάριος ήταν ένας ανοιξιάτικος μήνας, δηλαδή η ζήτηση της ενέργειας ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι διεθνείς τιμές της Ενέργειας είχαν μια συνεχή πτωτική πορεία.

Συγκεκριμένα η ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) για τον μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στα 73,60€/MWh, όταν τον Ιανουάριο έκλεισε στα 93,20€/MWh. Δηλαδή μία πτώση κατά 26,60%. Αυτή η πτώση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος ακολούθησε την ίδια ακριβώς πτώση και στην λιανική του ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο.

Στα μπλε τιμολόγια δωδεκάμηνης ισχύος , η πτώση των τιμών ήταν κοντά στο 17,5% με την ελάχιστη τιμή στα 12,90 λεπτά της ΖΕΝΙΘ και με μέγιστη τιμή τα 19,90 της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

grafima 2

Γράφημα 2

Οι προοπτικές δείχνουν ότι για το επόμενο διάστημα, οι τιμές στα ειδικά τιμολόγια (πράσινα), αλλά και στα κίτρινα,  θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι να σταθεροποιηθούν κάτω από τα 9 λεπτά, ίσως και στα 8 λεπτά. Τιμές που αγγίζουν τα επίπεδα τιμών προ της ενεργειακής κρίσης του 2021.

Προσοχή χρειάζεται ο καταναλωτής να διαβάζει και τις άλλες τιμολογιακές παραμέτρους που δίνουν οι πάροχοι, πχ τα ποσοστά έκπτωσης συνέπειας, την νυκτερινή τιμολόγηση, τα πάγια,  το εύρος κατανάλωσης που αντιστοιχεί στην τιμή χρέωσης της KWh, τα πέναλτι πρόωρης αποχώρησης κλπ. Η απόφαση επιλογής ενός χρωματιστού τιμολογίου και του παρόχου που το προσφέρει, δεν είναι μόνο η τελική προσφερόμενη τιμή που καθορίζει την καταλληλότερη επιλογή, αλλά κυρίως το ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή.  

Όλα δείχνουν ότι μόνο μία μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή πχ ένας νέος πόλεμος στην Μ. Ανατολή ή μια γενικευμένη κλιμάκωση στο Ρωσοουκρανικό μέτωπο, θα μπορέσει να επηρεάσει την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών ενέργειας, διότι τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Ιούλιο δεν φαίνεται να έχουμε ακραία παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα που να επηρεάζουν την αύξηση της ζήτησης της ενέργειας σε υψηλούς ρυθμούς.

 

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ – Ενεργειακός Επιθεωρητής    

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας