Στη δημόσια συζήτηση μπαίνει και πάλι το θέμα των επιδοτήσεων, πέρα από αυτό της έκτακτης φορολόγησης των ενεργειακών παραγωγών, την ώρα όμως που τα μηνύματα σε Ευρωπαϊκό πεδίο είναι διαφορετικά.
Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Κυβέρνηση κοιτάει όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους και ειδικά για το ζήτημα της ακρίβειας στο ρεύμα, της ενεργειακής κρίσης έχει λάβει και μέτρα που συναρτήσει του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι τα πιο υποστηρικτικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό δεν αμφισβητείται και λόγω του άλλου θέματος, το οποίο απάντησα και πριν προκύπτουν και τα συγκεκριμένα στοιχεία.
«Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο λέμε και το έχουμε παραθέσει με στοιχεία, είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές ρεύματος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του ΄23 ή τον Ιανουάριο του ΄24 που ξεκίνησε αυτή η νέα πολιτική των πολύχρωμων τιμολογίων, φαίνεται ότι έχουμε φτάσει στα επίπεδα πριν από την έναρξη εφαρμογής και μάλιστα συγκριτικά οι μειώσεις είναι και πάνω από 10%. Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που ακούγαμε πριν από ενάμιση, δύο χρόνια, αλλά έχουμε πει επίσης πάρα πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, νομίζω δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αν φανεί ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε μια επιχείρηση. Αυτό είναι το δεδομένο. Παρακολουθούμε το θέμα, μετράμε μήνα-μήνα τα δεδομένα και τις τιμές και εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Τα μηνύματα της ΕΕ
Ωστόσο στον αντίποδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας (15/7) να μειώσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος προκειμένου να περιορίσουν τον δανεισμό έπειτα από χρόνια «σπατάλης» για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup οι υπουργοί συμφώνησαν ότι «μια σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη», δεδομένης της ανάγκης να «μειωθούν τα υψηλά επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους». Η δέσμευση αυτή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να περικόψουν τις δαπάνες ή να αυξήσουν τους φόρους στα σχέδια προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ισοσκελίσουν τους δημόσιους λογαριασμούς από το επόμενο έτος. Το έργο θα είναι ιδιαίτερα επείγον στις υπερχρεωμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου οι πρόωρες εκλογές έφεραν ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο. Πολιτικά κόμματα με επεκτατικές πολιτικές φορολόγησης και δαπανών διεκδικούν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στο Παρίσι, γεγονός που μπορεί να προμηνύσει δύσκολες συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται θα είναι πιο απαιτητική από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι κυβερνήσεις την άνοιξη, αλλά δήλωσε ότι οι πρωτεύουσες θα μπορούσαν να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους με τη σταδιακή κατάργηση της στήριξης.
«Από την ανάλυση που κάναμε, τα ενεργειακά μέτρα και τα ευρύτερα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν όταν ο πληθωρισμός ήταν τόσο υψηλός, θα έπρεπε να αφαιρεθούν. Αυτό θα αποτελούσε βασικό μοχλό για τη μετάβαση προς μια συσταλτική στάση για το επόμενο έτος», δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για τη θωράκιση των δημόσιων επενδύσεων μετά τα διδάγματα που αποκομίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να ανακάμψουν τα επίπεδα από μια περίοδο αυστηρής λιτότητας που αποθάρρυνε και τις ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. «Καταβάλλουμε όλοι τεράστιες προσπάθειες για να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να διατηρήσουμε την αξία των επενδύσεων κεφαλαίου εντός των οικονομιών μας, αλλά και να βρούμε τρόπους να προσπαθήσουμε να την αυξήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Ντόνοχιου.