Εντατικές είναι οι διεργασίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε προ ημερών για την επιδότηση των λογαριασμών τον Αύγουστο που θα χρηματοδοτηθεί από την επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση καταρτίζεται η νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει τη νομική βάση για την θέσπιση των μέτρων, η οποία στη συνέχεια θα εξειδικευθεί με Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιευθεί μέσα στον Αύγουστο.
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ επιδίδεται σε ασκήσεις για το ύψος του έκτακτου τέλους, το ποσό που υπολογίζεται ότι θα εισπράξει, το ύψος της επιδότησης που θα δώσει και τον καθορισμό της περιμέτρου των τιμολογίων που θα επιδοτήσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κάποια κίτρινα τιμολόγια που προσομοιάζουν με σταθερά αλλά δεν φέρουν μπλε αλλά κίτρινο χρώμα επειδή δεν πληρούν την προϋπόθεση της ελάχιστης διάρκειας των έξι μηνών, ίσως μείνουν εκτός νυμφώνος.
Στην λεωφόρο Μεσογείων παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες διακυμάνσεις που θυμίζουν….τρενάκι του τρόμου. Έτσι, μετά το χθεσινό άλμα της μέσης τιμής στην Προημερήσια Αγορά του ΕΧΕ στα 220 ευρώ/MWh (με μέγιστη τιμή στις 21.00 τα 850 ευρώ/ΜWh), σήμερα παρατηρήθηκαν τάσεις αποκλιμάκωσης, με τη μέση τιμή να εμφανίζει ημερήσια πτώση 37% και να προσγειώνεται στα 140 ευρώ/MWH (τιμή που παραμένει βέβαια μεταξύ των υψηλότερων πανευρωπαϊκά) και τη μέγιστη τιμή τη γνωστή ζώνη ώρας (21.00) να διαμορφώνεται στα 450 ευρώ/MWh.
Με δεδομένο ότι σήμερα δεν παρατηρούνται ουσιώδεις μεταβολές στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής (το φυσικό αέριο εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ακολουθούμενο από τις ΑΠΕ με τα μερίδια των εξαγωγών και των λιγνιτών να εμφανίζουν μικρές μεταβολές σε σχέση με χθες), ούτε η ζήτηση στη χώρα μας εμφάνισε μεγάλη μεταβολή, το «κλειδί» βρίσκεται -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- στη μείωση της ζήτησης από τη Ρουμανία, εξαιτίας της υποχώρησης του υδραργύρου και της διαμόρφωσης των θερμοκρασιών σε πιο φυσιολογικά για την περιοχή επίπεδα. Η υψηλή ζήτηση από Ρουμανία που μετακυλιόταν και στη Βουλγαρία την ώρα των βραδινών αιχμών ήταν αυτή που εκτόξευε στα ύψη τις τιμές και τώρα υποχωρεί. Την ίδια ώρα, πέρα από τη μείωση της ζήτησης αναμένεται να αυξηθεί και η προσφορά καθώς σήμερα ή αύριο αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία ο μεγάλος πυρηνικός σταθμός της Τσερνοβόντα, ισχύος 650 MW, με τον συνδυασμό των εξελίξεων να δημιουργούν προσδοκίες για μια ήπια εβδομάδα από την προηγούμενη και μια εικόνα τιμών στο τέλος του μήνα που ίσως να περιορίσει την ανάγκη για επιδοτήσεις…