Θέματα για τη συνολική λειτουργία της αγοράς έθεσε κατά τη συζήτηση της τροπολογίας του ΥΠΕΝ για το έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο η Αντιπολίτευση.
Πιο συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα διερωτήθηκε για το ύψος των 10 ευρώ στο φόρο όταν τις επίμαχες ώρες, που βγαίνουν οι ΑΠΕ (8 με 10) έξω από το σύστημα οι τιμές φτάνουν τα 850 ευρώ;
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, έθεσε με την σειρά του τα ερωτήματα αν προτίθεται το υπουργείο να δώσει ενεργειακό χώρο σε ενεργειακές κοινότητες αγροτών, αν έχει εξετάσει πιθανή συμπαιγνία σκληρής κερδοσκοπίας μεταξύ παραγωγών - παρόχων και εισαγωγέων και αν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να δούμε μια ιδιαίτερη εφαρμογή, του target model στην Ελλάδα, το οποίο συμπαρασύρει όλες τις τιμές προς τα πάνω και αν είναι τυχαίο ότι αποκλιμακώθηκαν οι τιμές μόλις μπήκαν σε λειτουργία οι λιγνικές μονάδες.
Ο Κ. Χήτας, από την Ελληνική Λύση, ρώτησε γιατί εξαιρούνται οι ΑΠΕ, γιατί από την εισφορά των 10 ευρώ εξαιρούνται η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις και γιατί ενώ με την χρήση του λιγνίτη πέφτουν οι τιμές της χοντρικής, δεν τον χρησιμοποιούμε.
Απαντώντας, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Θ. Σκυλακάκης εξήγησε πως δεν γίνεται φορολόγηση κερδών, αλλά φορολόγηση παραγωγής και η αμοιβή της παραγωγής των 10 ευρώ είναι πολύ σημαντική φορολογία, εξ ου και είναι αρκετή για να δοθούν οι επιδοτήσεις ώστε να μείνουν οι τιμές εκεί που πρέπει. Ταυτόχρονα όμως, εξήγησε, ότι επειδή δεν υπάρχει χρόνος να δημιουργηθεί ένα σχήμα κρατικής ενίσχυσης και να γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν στον χρόνο που έχουμε και για 15 ημέρες ανωμαλίας, προτιμούμε να ασκήσουμε παρότρυνση δια αυτού του φόρου στους παρόχους να είναι πολύ πιο λογικοί και στις επιχειρήσεις. "Θα δούμε τi θα γίνει όμως αύριο - ποιοί θα είναι πιο λογικοί σε σχέση και με τις επιχειρήσεις. Διότι το κλειδί είναι να έχουμε λογικές τιμές και για τις επιχειρήσεις από τους ίδιους τους παρόχους, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η πολύ υψηλή τιμή στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χοντρική" είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις ΑΠΕ ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στην Ελληνική λύση σημείωσε ότι αμείβονται κατά 99% με λειτουργική ενίσχυση, κοινώς ό,τι λεφτά παίρνουν, τα παίρνουν με ταρίφες, δεν αμείβονται με την τιμή της χοντρικής, συνεπώς δεν κερδίζουν κάτι παραπάνω.
Αναφορικά με το θέμα του λιγνίτη, είπε ότι τα κόμματα θέλουν να στηρίξει η κυβέρνηση ένα καύσιμο που κοστίζει 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Στο ερώτημα "τότε γιατί έπεσε η τιμή" ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι η τιμή έπεσε για άσχετους λόγους, διότι είχαμε μια ακραία συνθήκη κατά την οποία η τιμή έφτασε μέχρι 800 ευρώ, αλλά όταν επέρχεται ομαλότητα - διότι ο λιγνίτης δεν είναι ωριαίο καύσιμο και δεν μπορείς να βάλεις λιγνίτη σε ένα εργοστάσιο για μία ώρα επί δέκα μέρες - ο λιγνίτης μπαίνει ως μονάδα βάσης κι αν τη βάλεις ως μονάδα βάσης και σου κοστίζει 130 ευρώ χάνεις από 35 έως 100 ευρώ. "Σοβαρολογούμε; Δεν πάμε να πυροβοληθούμε καλύτερα;" συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τους αγρότες, είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί το ΓΑΙΑ και δίνει την δυνατότητα να πάμε σε ενεργειακές κοινότητες για τους ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ μέσω του Απόλλωνα, του προγράμματος που θα εξασφαλίσει μεγάλες ενεργειακές κοινότητες και μεγάλους συμψηφισμούς και εκεί - όπως προσέθεσε - θα τους δώσουμε την αναγκαία βοήθεια για να συμπληρώσουν το ΓΑΙΑ. "Ενδιαμέσως για τα δύο αυτά χρόνια, καλύπτονται με πολύ χαμηλές τιμές" κατέληξε.