Μενού Ροή
revma
Χονδρεμπορική αγορά ρεύματος: Tα μηνύματα για τη λιανική εν όψει Σεπτεμβρίου

Κλείνει σταδιακά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και παρά τη σχετική “ηρεμία” στη χονδρεμπορική αγορά  η μέση τιμή προδικάζει ότι και τον επόμενο μήνα δε θα υπάρξει κάποια δραματική αποκλιμάκωση των τιμών στη λιανική. Χαρακτηριστικά ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά της Επόμενης Μέρας είναι στα 123,48 ευρώ/Mwh. Έτσι η τιμή στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (127,92 ευρώ/MWh). 

Στα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 9% από τη μέση τιμή του Ιουλίου που ξεπέρασε τα 133 ευρώ/MWh ωστόσο θα φανεί στην πορεία πώς θα διαμορφωθεί η όλη κατάσταση και αν τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφύγει και πάλι στις επιδοτήσεις των λογαριασμών στα νοικοκυριά.  

Πάντως, τις τελευταίες μέρες κινείται η τιμή πάνω από τα 120 ευρώ/MWh. Αξιοσημείωτο είναι ότι Δευτέρα και Τρίτη καταγράφηκε μάλιστα εκτίναξη που αθροιστικά “έγραψε” +80% κι έτσι η χονδρεμπορική αγορά κινήθηκε μια ανάσα από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για σήμερα Τετάρτη πάντως, με μια πτώση της τάξης του 16%, στα 123,17 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 245,5 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 77,59 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση παραμένει υψηλή και διαμορφώθηκε στις 422,23 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 4,1%, το φυσικό αέριο 38,3%, τα υδροηλεκτρικά 5,4%, οι εισαγωγές 5,9% και οι ανανεώσιμες 41,7%. Οι εξαγωγές στις 25,137 MWh και οι εισαγωγές στις 12,456 MWh. Παρά το ότι οι ισχυροί άνεμοι έπεσαν η παραγωγή των ΑΠΕ παρέμεινε κυρίαρχη,ενώ παράλληλα παραμένει ισχυρό και το μερίδιο του φυσικού αερίου.

Πάντως και στην Ευρώπη οι τιμές κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην Σερβία  όπου διαμορφώνεται στα 145,07 ευρώ/ΜWh, ενώ μετά ακολουθούν το Μαυροβούνιο με 140,34 ευρώ/MWh, η Βόρεια Μακεδονία με 139,64 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 136,39 ευρώ/ΜWh, η Ρουμανία με 134,47 ευρώ/ΜWh, η Βουλγαρία με 133,97 ευρώ/MWh. Στην Ιταλία η τιμή κινείται στα 132,75 ευρώ/MWh, ενώ στη Γαλλία βρίσκεται σήμερα στα 86,15 ευρώ/ΜWh, στη Γερμανία στα 108,01 ευρώ/MWh, στο Βέλγιο στα 96,68 ευρώ/MWh.Στα 89,05 ευρώ/MWh, σε υψηλά επίπεδα για την εκεί περιοχή διαμορφώνεται η τιμή στις χονδρεμπορικές αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και οι ανησυχίες προκαλούνται και από την πορεία του φυσικού αερίου με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και στα 50 ευρώ/MWh, μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ και τους φόβους για ενδεχόμενη, πρόωρη διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας τροφοδοτούν τους ανοδικούς κύκλους των τιμών. Στον Ολλανδικό κόμβο TTF η τιμή του φυσικού αερίου κινείται περιξ των 40 ευρώ/MWh έχοντας μια μηνιαία άνοδο που ξεπερνά το 24%.

Επιδοτήσεις

Στην καθ΄ημας πραγματικότητα, τούτων δοθέντων, το θέμα των επιδοτήσεων είναι ανοιχτό και για το Σεπτέμβρη, καθώς με νομοθετική ρύθμιση έχει προβλεφθεί η έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο για ένα τρίμηνο προκειμένου να καλυφθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Η ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης επιβάλλεται σε κάθε  κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας