Μενού Ροή
“Ανάσες” στις τιμές χονδρικής του ρεύματος - Προβολές για “δημοσιονομικά βάρη” επιδοτήσεων και τιμές “πράσινων” τιμολογίων

Τάσεις εκτόνωσης καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με τις τιμές χονδρικής να επιστρέφουν σε λογικά επίπεδα, μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων. Είναι ενδεικτικό ότι η, μέση τιμή για το μήνα Ιούλιο στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται σήμερα, λίγα 24ωρα πριν φύγει ο μήνας, στα 137,16 ευρώ/ΜWh, την ώρα που στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περίπου, στα 144 ευρώ/ΜWh. Βέβαια τον Ιούνιο ήταν στα 98,8 ευρώ/ΜWh.

Πάντως, για σήμερα η τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας διαμορφώθηκε στα 106,02 ευρώ/MWh ανεβασμένη κατά 30,97%. Κι αυτό γιατί η χαμηλή ζήτηση λόγω του κύματος δροσιάς το Σαββατοκύριακο έριξε τη ζήτηση και τις τιμές, ομού βέβαια, με την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ. Έτσι, την Κυριακή 28/7 η τιμή ήταν στα 80,95 ευρώ/MWh, με πτώση 21,81% σε σχέση με το Σάββατο 27/7, όπου τιμή ήταν στα 103,53 ευρώ/MWh, πεσμένη κατά 9,49% σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής, που ήταν στα 114,39 ευρώ/MWh.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα το μίγμα διαμορφώνεται ως εξής: ΑΠΕ στο 47%, φυσικό αέριο στο 32,03%, εισαγωγές στο 11,05%, μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 5,41%. Η ζήτηση ανέβηκε κατά 13,70% ξεπερνώντας και πάλι τις 440 GWh. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο η ζήτηση έπεσε κάτω από τις 400 GWh.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στη ΝΑ Ευρώπη, που τις προηγούμενες μέρες του Ιουλίου είχε “βάλει φωτιά” και στο χάρτη τιμών και στην Ελλάδα. Έτσι Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν τιμές 95,94 ευρώ/MWh χαμηλότερα δηλαδή από την Ελλάδα, κάτι που εξηγεί και το ύψος των εισαγωγών. Προφανώς η επαναφορά του Κοζλοντούι αλλά και ο καιρός έπαιξαν το ρόλο τους. Στην Ουγγαρία η τιμή ήταν στα 77,48 ευρώ/MWh, στην Ουκρανία 103,71 ευρώ/MWh και στην Γερμανία 71,62 ευρώ/MWh, στη Γαλλία 31,63 ευρώ/MWh, στην Ισπανία 108,78 ευρώ/MWh.

Πάντως η μείωση αυτή των χονδρικών τιμών, το πλάνο επιδοτήσεων, η διαφαινόμενη πρόθεση της ΔΕΗ και της Φυσικό Αέριο να συνεχίσουν την “πεπατημένη” των τελευταίων μηνών με τις εκπτώσεις, η κίνηση της Protergia να ανακοινώσει πριν λίγες μέρες ότι θα κρατήσει και τον Αύγουστο για τα “πράσινα’ τιμολόγια στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο τις τιμές, αλλά και τα όσα μετέφεραν στη σχετική έρευνα του energymag.gr στελέχη παρόχων για τις προθέσεις τους για τα τιμολόγια Αυγούστου,  δημιουργούν μια σχετικά πιο θετική με τις προηγούμενες μέρες “βάση” για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στα μέτωπα των τιμών για τα νοικοκυριά.

Εκτιμάται, επίσης, ότι το ύψος των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο θα είναι ,μικρότερο, κάτι που είναι δημοσιονομικά σημαντικό, αλλά και ότι η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί εκτός ενισχύσεων θα είναι περιορισμένη.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, πριν λίγα 24ωρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, «είναι θετικό στον βαθμό που υπάρχει αυτοσυγκράτηση, πολύ μικρές ή καθόλου αυξήσεις γιατί αυτό καλύπτει και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε επιδότηση. Συνεπώς είναι καλύτερη λύση η αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις μεγαλύτερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση εμείς αυτό που είχαμε προγραμματίσει θα το κάνουμε.» 

Με δεδομένο ότι πρόθεση είναι οι τιμές να κινηθούν στα επίπεδα Ιουλίου, μετά τις επιδοτήσεις, δηλαδή, περίπου στα 15 -17 λεπτά, το εύρος των επιδοτήσεων θα κρίνουν οι εκπτώσεις. Έτσι, εάν υπάρξει μια “απορρόφηση”, π.χ. από τη ΔΕΗ μιας αύξησης της τάξης των 2 λεπτών, σε μια υπόθεση βασικής τιμής γύρω στα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τότε οι ανάγκες για επιδότηση θα περιοριστούν στο 1 με 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι, το ποσό, που θα αναλωθεί, από την έκτακτη φορολόγηση που περνά από τη Βουλή την εβδομάδα αυτή, εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανάμεσα στα 20 και τα 40 εκατ. ευρώ. 

Αναφορικά, πάντως, με το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές και αν θα ομαλοποιηθούν μετά το καλοκαίρι ο κ .Σκυλακάκης είπε ότι «αυτό λένε οι μελλοντικές εκτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες όμως δεν είναι ότι γράφει κάποιος μια εκτίμηση, είναι με ποιο τρόπο αγοράζεις μελλοντική ενέργεια. Δηλαδή αυτές οι μελλοντικές εκτιμήσεις σημαίνει ότι κάποιος πηγαίνει και αγοράζει ενέργεια τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις αυτές λένε για ομαλοποίηση, αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι έχει και ταχύτητα στα αντανακλαστικά της και αποφασιστικότητα και όταν αντιδρά έτσι η κυβέρνηση υπάρχει και μια αντίστοιχη λειτουργία της αγοράς καλύτερη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας