Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι έρευνες υδρογονοανθράκων στη χώρα μας. Τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής του 60% της Ισπανικής Repsol που αποχώρησε από τις εξορύξεις στην υδρογονοανθράκων στην Ελλάδα, στην Energean Oil & Gas για το κοίτασμα στα Ιωάννινα, ενέκρινε με αποφασή του ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Πλέον το ποσοστό της Energean φτάνει το 100% στο εν λόγω κοίτασμα.
Η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η αποχώρηση από κοινού με την Energean από το project της Αιτωλοακαρνανίας άνευ ανταλλάγματος, και ακολούθησε τον Ιούλιο η φυγή των Ισπανών από το μπλοκ του Ιονίου, όπου είχε το 50% και το μάνατζμεντ.
Όσον αφορά τα Ιωάννινα, η Repsol ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνεταίρος της Energean. Η συγκεκριμένη σύμβαση μίσθωσης κυρώθηκε το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas (80%)-Petra Petroleum (20%). Η τελευταία όμως αποχώρησε και το 2017 εμφανίστηκε η Repsol, η οποία και απέκτησε το 60% στο κοινοπρακτικό σχήμα ως διαχειριστής του έργου.
Τι είπε ο Άρης Στεφάτος
Με συνεντευξή του στο liberal o Άρης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δίνει την δική του εξήγηση για την τάση αποχώρησης που εμφανίζουν πολλές εταιρείες από τα ελληνικά κοιτάσματα. Επισημαίνει ότι η «παγκόσμια βιομηχανία υδρογονανθράκων διέρχεται μιας πρωτοφανή περίοδο μετασχηματισμού», ενώ τονίζει πως «το φυσικό αέριο, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην πορεία μετάβασης σε Πράσινο Υδρογόνο, το οποίο θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμους πόρους».
«Ως αποτέλεσμα, οι πετρελαϊκές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο επεκτείνουν και ανακατευθύνουν τις στρατηγικές τους ανάλογα, όπως για παράδειγμα και η REPSOL, με την ανακοίνωσή της ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της σε 14 χώρες, μια εκ των οποίων και η Ελλάδα, όπου οι δραστηριότητες της εταιρείας είτε δεν ήταν ώριμες, είτε δεν βρίσκονταν σε στάδιο παραγωγής. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η απόφαση των ΕΛΠΕ να επικεντρωθούν στις θαλάσσιες παραχωρήσεις, όπου κυρίως αναμένουμε αποθέματα φυσικού αερίου.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το φυσικό αέριο θα γίνει ένα πολύ σημαντικότερο συστατικό του χαρτοφυλακίου αυτών των εταιρειών – λαμβάνοντας υπόψιν το ζωτικό ρόλο του στην ενεργειακή μετάβαση ως καύσιμο γέφυρα, που προοδευτικά θα αντικατασταθεί από καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας (ΕΣΕΚ), για παράδειγμα, προβλέπει επέκταση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 40% έως το τέλος της δεκαετίας».
Η στρατηγική των ΕΛΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν επίσης την αποχώρησή τους από τις χερσαίες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αιτιολόγησε την κίνηση αυτή τονίζοντας ότι «εστιάζει τις προσπάθειές στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της», ενώ προσθέτει ότι «συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα».